„Първа точка“ е видеоподкаст на „Капитал“ с водещ Полина Паунова.

...
„Първа точка“ е видеоподкаст на „Капитал“ с водещ Полина Паунова.
Коментари Харесай

Асен Василев: Твърдо сме отрязали подшушвания отвън за „евроатлантическа“ коалиция с ГЕРБ

„Първа точка“ е видеоподкаст на „Капитал“ с водещ Полина Паунова.

Включва поредност изявленията по значителните настоящи и политически тематики. Разговорите можете да следите всеки четвъртък онлайн от 16 часа на уеб страницата на „Капитал“ и във фейсбук страницата на „Капитал“.

През съдружните сътрудници на „Продължаваме промяната“ непознати посолства „подшушвали“, че би трябвало да се направи „евроатлантическа коалиция с ГЕРБ“. Това сподели в изявление за подкаста на „Капитал“ – „Първа точка“, вицепремиерът в оставка Асен Василев.

Той не отговори на въпроса кои са тези посолства, само че сподели, че е „ясно за кои става въпрос“. „Вчера дори имаше и изказване на Държавния департамент в тази посока“, добави вицепремиерът. И продължи: „Със сигурност е имало индикации от, дано да кажем съдружните сътрудници, че е добре да се върви в тази посока. Ние твърдо сме ги отрязали“, разяснява Василев.

Василев евентуално имаше поради коментара за БНР за политическата обстановка в България на представителя на Държавния департамент Нед Прайс. „САЩ предизвиква разговора за образуване на правителство“, сподели той и добави, че „съставянето на държавно управление явно е вътрешнополитически въпрос, само че ние постоянно сме за диалога“. Според представителя на американското външно министерство през идващите месеци България ще би трябвало да продължи да се оправя с „редица провокации, които стават все по-големи поради войната на Русия в Украйна“.

От уточняващите към Асен Василен въпроси се разбра, че индикациите идвали и от Българска социалистическа партия, и от „Демократична България“, с които са водени диалози в тази посока. На въпрос дали са водени диалози и с Политическа партия съпредседателят на партията разяснява сбито: „Ние ясно сме декларирали нашата позиция там, дано по този начин да кажа.“

„Според него според от това на кого президентът Румен Радев ще връчи третия мандат за сформиране на държавно управление може и да има късмет да се откри болшинство за държавно управление в този парламент. Той изясни, че Българска социалистическа партия и Демократична България са разговаряли с Политическа партия и са заявили, че в случай че мандатът отиде при някоя от тях, те ще предложат програмата, която изготвиха за неслучилия се кабинет „Василев“.

На въпрос по какъв начин си изяснява, че Христо Иванов и Корнелия Нинова стартират включването на Има Такъв Народ в сходен кабинет, Василев сподели: „Втори път да се опитаме да вършим същото нещо с Има Такъв Народ за мен би било демонстрация на идиотизъм.“

Все отново Василев позволи взаимоотношение с партията на Слави Трифонов, само че при изискване че тя премине „тестов период“: „Нека забележим ще поддържат ли КПКОНПИ, оглавяването ѝ от Бойко Рашков, смяната на Закона за правосъдната власт.“

Той сподели, че не държи да бъде министър председател на държавно управление с третия мандат и е право на мандатоносителя да дефинира кой да заеме този пост. „Ако има парламентарно болшинство, бих се наел с тази задача“, сподели той.

Вицепремиерът в оставка счита, че е по-добре да се проведат нови избори, в сравнение с „да се преструваме“, за които жителите ще имат ясни други възможности, в сравнение с “ да се преструваме“, че има устойчиво държавно управление.

Според него, откакто бъдат извършени спомагателни социологически изследвания, би трябвало да се вземе решение дали „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да се явят дружно на избори, когато и да са те.

Василев счита, че в идващ парламент Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия могат да реализират 121 народни представители, макар че данните все още не допускат сходна поддръжка за тях.

Съпредседателят на Политическа партия изключи колаборация с „Възраждане“ и Движение за права и свободи. А за ГЕРБ сподели: „Можехме да се прегърнем с ГЕРБ, да продължим политиката им и да и откараме по този начин четири години. Ако би трябвало да вършим това с ГЕРБ, е нямало смисъл да влизаме в политиката.“
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР