„Настоящата ситуация прави необходимостта от влизането ни в еврозоната още

...
„Настоящата ситуация прави необходимостта от влизането ни в еврозоната още
Коментари Харесай

Красимир Катев: Влизането ни в еврозоната трябва да стане национален приоритет

Настоящата обстановка прави нуждата от влизането ни в еврозоната още по-голяма „.

Това зави пред БНР Красимир Катев, някогашен заместник-министър на финансите.

Според него към този момент има консенсус за това в обществото и в ръководещото болшинство:

Влизането ни в еврозоната би трябвало да бъде изведено като народен приоритет. … При несполучливия избор на нов шеф на Българска народна банка сатна ясно, че няма политическа партия, която е срещу въвеждането на еврото в начертания период 1 януари 2024 г.“.

Катев беше безапелационен, че не е чул „смислени и разумни причини за това, че не би трябвало да бързаме и би трябвало да отлагаме“ присъединението ни към еврото. 

„Единственият от малко малко логичен мотив, който съм чувал срещу въвеждането на еврото, е, че в първата година ще има еднократно повишена инфлация. Статистиката това го опровергава категорично“ .

Той даде образци от балтийските страни, които като България са отворени стопански системи с валутни бордове, там резултатът от инфлацията след влизането им в еврозоната е бил единствено 0,3%. 

Финансистът направи прогноза за „укротяване на инфлацията“ и акцентира, че ограниченията на държавното управление за компенсиране на сегашния инфлационен растеж би трябвало да се таргетирани и премерени, а не „да се стрелят милиарди ангро поради това, че нещо може да се случи“.

Интервюто на Снежана Иванова с Красимир Катев в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР