“Призовавам всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на

...
“Призовавам всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на
Коментари Харесай

Петков промени банковата сметка за “даряване на заплати” за Украйна

“Призовавам всеки български жител, който в действителност желае да помогне на Украйна, да подари като мен една заплата. Думите са лесни, делата са сложни, време е Фейсбук постовете да се трансфорат в средства за Украйна”. Този апел се появи в персоналния профил на премиера Кирил Петков във Facebook.



Дотук добре – само че в действителност в началото в известието на българския министър председател беше изписана една банкова сметка, а няколко часа по-късно това беше поправено.

Коя беше първата банкова сметка? IBAN: UA133223130000025203000000021; SWIFT: EXBSUAUX. Изглежда тази банкова сметка се появява първо в съобщение на украинското посолство в Нигерия във Facebook. То е оповестено на 8 април, 2022 година. Като клиент-бенефициент там е посочено следното: ВДУ 0515 (военна част), Киев, Украйна. Сметката би трябвало да е в Укрексимбанк (Украинска вносно-износна банка).

Само че на страницата на британски език на въпросната банка такава сметка няма. Там има няколко банкови сметки, като бенефициенти са разнообразни украински държавни структури и компании, в това число украинското министерство на защитата.

Няколко часа по-късно в обявата на профила на Петков банковата сметка към този момент беше заменена. Този път IBAN: 963223130000025307010029738. Тези данни участват в посочената в предходния параграф информация на британски език Укрексимбанк.

Всичко това провокира вълна от среднощни мнения във Facebook. Един от най-интересните е пояснение от профила на Лена Бориславова под обява на Теодор Михайлов, който е едно от известните лица на “Да, България”. Там е написано, че “и двете сметки са подадени от украинското посолство” и че “утре посолството ще разгласява и двете сметки – с цел да са спокойни всички”.



Журналистът Григор Лилов обаче се съмнява, че в действителност става въпрос за машинация. Самият Михайлов също разяснява темата и споделя, че сметката се появява в “многократно редактиран пост” на фейсбук страницата на украинското посолство в България.

Лилов счита, че сметката е опит да бъдат подлъгани хора да дадат пари, който е изфабрикуван от хакери. “Започналата инспекция на двете украински банки, както и на разследващите служби на Украйна сочи, че тази сметка е на някакво Неправителствени организации, подозирано във връзки с агресора. За първи път тази машинация се появи на 27 февруари в профила на някакъв си украинско-американски икономист Роман Шелемета и след това при започване на март. Още на 27 февуари алармирах ДАНС, Българска народна банка и украинското посолство, което незабавно взе ограничения, въпреки че денят беше почивен. Съответно разгласих пост и предизвестих видни коментатори във Facebook, разгласили банковата сметка, че става дума за машинация. Пиша двете банки, тъй като измамата с фишингбанковата сметка през февруари и началото на март се появи с получател Националната банка на Украйна”, безапелационен е Лилов.

Около среднощ, във Facebook страницата на посолството на Украйна беше изказана признателност на Петков и публикувани банкови сметки. Едната е същата, която в началото се появи в профила на Кирил Петков. Има и друга информация, в това число втората сметка, появила се при редакцията на обявата на Петков:

The Ministry of Defense of Ukraine, 6, Povitroflotskiy Pr., Kyiv, Ukraine, 03168 UA963223130000025307010029738. Bank Name: JOINT STOCK COMPANY

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР