“Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа” е

...
“Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа” е
Коментари Харесай

Първо място в световна класация на антични изложби за “Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа”

“Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа” е преди всичко в международна ранглиста на антични изложения, оповестиха от Българска академия на науките.

В края на месец март 2018 година авторитетното издание The Art Newspaper разгласи изложбата на Националния археологически институт с музей (НАИМ) при Българска академия на науките за най-посещаваната на антична тема за 2017 година.

Своя дебют изложбата направи на 7 март 2017 година в Музея за история на изкуството (Kunsthistorisches Museum) във Виена, където бе отворена за гости до 25 юни 2017 година За малко над три месеца тя е привлякла 213 553 посетителя.

Музеят във Виена е спечелил класацията с избора на експозиция, чиято основа са артефакти, открити в региона на Ада Тепе (най-старата известна златна мина на Европа) по време на изследванията за създаване на открит рудник в находище Ада тепе край Крумовград.

Дънди Прешъс Металс напълно е финансирал археологическите изследвания и с това е направил най-голямата частна инвестиция в България до момента в изследване на обособен археологически обект. Изложбата е включвала и редица други експонати, представящи пред необятната аудитория тематиката за развиването на технологиите и добива на благородни и цветни метали в тези елементи на Европа през бронзовата ера.

С 2241 посетителя на ден, това е най-посещаваната галерия на антична тема през 2017 година, написа The Art Newspaper. В десетката по-късно се подреждат изложения, показани в влиятелни музеи като Бритиш музеум в Лондон, Палацо каузи Гран Гуардиа във Верона, Нойес музеум в Берлин, Бундескунстхале в Бон и Лувър-Ленс.

“Изложбата е първата по рода си, която осъществихме отвън рамките на България. Фактът, че ни подреждат преди експозициите на международно известни музеи ни носи голямо задоволство. Благодаря на всички сътрудници, с чиято поддръжка осъществихме изложбата”, коментирал доцент Христо Попов, заместник-директор на НАИМ при Българска академия на науките, началник на археологическите изследвания при Ада тепе и куратор на изложбата от българска страна.

Изложбата наблюдава развиването на металургията през бронзовата ера (от втората половина на III хил прочие Хр. до 12 в. прочие Хр.) и по-конкретно, направата на предмети от злато и бронз и тяхното място в обществения и религиозния живот на хората, обитавали българските земи. Тя включва 333 находки, сред които златни украшения и съдове, бронзови сечива и оръжия, слитъци от бронз, калъпи за изтичане на бронзовите предмети, дребен брой сребърни украшения.

Куратори от българска страна са доцент доктор Христо Попов, заместник-директор на НАИМ при Българска академия на науките и доцент доктор Стефан Александров, Секция по тракийска археология, НАИМ при Българска академия на науките.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР