– Когато на Десподов и на Каранга им върви, ЦСКА

...
– Когато на Десподов и на Каранга им върви, ЦСКА
Коментари Харесай

Кирил Десподов, младата звезда на „червените“, пред „Труд“: Цел №1 е да спечеля трофей с ЦСКА

Когато на Десподов и на Каранга им върви, ЦСКА побеждава. Как успяхте да се сработите?
– Наистина сме добре сработени. Доста време играем дружно, натрупахме доста мачове. Успяхме да създадем добър тандем, който е позитивен за тима.

– Броите ли по какъв брой асистенции сте си дали един на различен или подминавате тази тематика?

– Със сигурност не броим, само че мисля, че аз съм му дал повече асистенции, в сравнение с той на мен. Но Каранга направи доста значим голов пас против “Лудогорец” за купата и с това попадение ги отстранихме. Много съм му признателен. Той също всякога ми благодари за асистенциите, които му давам.

– Как се получи този синхрон сред вас?

– Оставаме с него след подготовка – аз му центрирам, той ми подава. Доста работим и се получава и на терена. Наистина сме доста мощен тандем начело и се получават нещата. А и си пасваме и като характери.

– На спонтанните изявленията, които вършиме пред ТВ ЦСКА сте доста деен. Харесва ли тв журналистическата специалност? Какво е мнението ви за публицистите?

– Нямам неприятно мнение за публицистите. Дават ми тази опция, тъй като повече приказвам и мога да ги предразположа да се забавляваме, тъй като другите са малко по-притеснителни. Като цяло съм положително надъхан към публицистите. Уважавам ги, както и те мен. Виждате, че не се пишат неприятни неща за мен.

– Вие сте един от дребното играчи, които дават по-нестандартни отговори. Както футболът се канонизира, по този начин и в отговорите на футболистите срещаме от ден на ден клишета, само че вие не сте измежду тях. Примерно репликата за космоса…

– Да, аз съм подобен темперамент. По-искрен съм, само че от време на време това ми изиграва неприятна смешка, тъй като почитателите на противниковия тим не го одобряват, както би трябвало. Но аз не мисля, че споделям някаква неистина. Просто споделям истината непосредствено и на хората това не се харесва. Затова към този момент виждам да съм по-обран и да не върша такива мнения, с цел да няма интриги.

– И вие ще минете при шаблоните.

– Да, както знаете аз съм на 21 години и имам още доста да изучавам.

– Да считаме ли, че занапред сте подготвен като Христо Стоичков да започнете работа в телевизия?

– Честно казано, не го премислям това нещо, само че за какво не? След като свърша с футбола, нищо не се знае. Не знам животът по какъв начин ще се завърти.

– Битката за купата и купата следва. Как виждате обстановката?

– Ситуацията е доста тежка. Всеки мач е като край за нас. Във всяка среща са значими трите точки. Виждате, че “Лудогорец” не бърка и ние също нямаме право да го вършим. Всеки мач до края ще бъде доста значим. Играем против тях на 6 април. Това е край, от който доста зависи по какъв начин ще се развие шампионата нататък.

– Коя неточност можеше да избегне ЦСКА – 0:0 с “Пирин”, 0:0 с “Черно море”, по-късно и 2:2 с “Етър”?

– Срещу “Черно море” сигурно можеше да я избегнем, само че не си вкарахме ситуациите. Малко се разколеба играта, както и ние, футболистите, само че намерихме сили в идващите мачове с добра или с неприятна игра, да вземем трите точки.

– Споменахте дуела с “Лудогорец” идната седмица, към този момент знаете по какъв начин се побеждава там. Какво е по-особеното в тези дуели? Човек, който гледа в профил вижда, че има доста напрежение и доста борба. Дори от време на време страстите са повече, в сравнение с качеството на футбола.

– Има напрежение, тъй като за нас е дерби. Гоним се с тях. В тези мачове излизаш двойно по-мотивиран, тъй като се изправяш против добър противник. Знаеш, че половин България гледа този мач, би трябвало да се представиш на равнище и да окажеш помощ на тима. Лично за мен няма напрежение в тези дуели, тъй като най-вече ми харесват тези срещи – против “Левски”, против “Лудогорец”. В тези мачове се играе атакуващ футбол, който подхожда на моя жанр на игра, има доста аудитория. Като цяло за мен тези дуели са най-хубави. За другите момчета не мога да отговоря. Може би в някои има терзание.

– ЦСКА приключи със спектакли сезона, игра доста мощни контроли, а след това в шампионата сподели неприветлив футбол и измъкнахте мъчно някои мачове. Говорихте ли си за това в съблекалнята?

– Говорихме си, да. Сами видяхме, че играта не върви. За първите два мача беше обикновено – след подготовка е по този начин, до момента в който почне шампионата. Но по-късно отново продължихме да не демонстрираме това, което можем. Но мисля, че малко по малко нещата стартират да се оправят. Хубавото е, че не загубихме доста точки, тъй като в действителност не играхме това, което желае треньорът и което можем.

– Минимализирахте вредите, а контролите в действителност бяха против класни тимове.

– Да, класни тимове и класни футболисти. Успяхме да извлечем максимума от тези контроли. Мисля, че се получи добре.

– А в действителност ли имаше интерес към вас от “Динамо” (Киев)? Имаше ли след мача похвали към вас от управлението? Търсеха ли контакт?

– Честно казано, нищо не знам. Разбрах от медиите, които на идващия ден написаха, че има интерес от “Динамо” (Киев), само че до мен нищо не е стигнало. Ако е имало интерес, то въпросите са били към шефовете. Но щом не се е стигнало до трансфер, значи ползата не е бил задоволителен. Но за мен е по-добре, че не се получи договорка, тъй като желая да печеля най-малко един трофей с ЦСКА и по-късно към този момент да ходя нагоре.

– Победихте “Левски” в първото от петте дербита, които предстоят. Добре ли е, че най-гледаният мач в България ще се играе толкоз пъти в границите на два месеца? Как ви се коства програмата, съгласно която ще срещнете “Левски” по средата на седмицата, когато множеството хора са на работа и няма да имат опция да дойдат на стадиона?

– Според мен са създали по този начин програмата, тъй като през април имаме доста мачове. Мисля, че са седем, дружно с тези за купата, а това е доста. Пет дербита са прекомерно доста за феновете. Зависи по какъв начин ще завършат идващите два мача за купата. Към четвъртия-петия дуел може и да няма чак толкоз огромен интерес.

– Говорите ли си в ЦСКА за купа, за купа или се подчинявате на клишето „ мач за мач “?

– Не се подчиняваме на това факсимиле. Всички мечтаем и имаме вяра, че ще можем да се преборим да вземем най-малко един трофей, нека да са два. Но и заобикаляме и да приказваме непрекъснато: „ Трябва да станем първенци, би трябвало да станем шампиони… “, тъй като душевен сме освободени. Това непрекъснато повторение може и да изиграе неприятна смешка на футболистите, зависи от характера им.

– Известен сте като футболен актьор, който обича шегите. Ваша ли беше концепцията да сложите фланелката с надпис: „ Защо постоянно аз? “ и считате ли, че в дуелите против “Левски” ви върви?

– Идеята беше моя, никой не знаеше за нея, даже брат ми, който е един от най-близките ми хора и е непрекъснато до мен. Честно да ви кажа, преди мача усещах, че ще вкарам гол. Знаех си от вътрешната страна, че ще отбележа. Дори се чудех по какъв начин да чествам попадението. Един ден преди срещата си споделям: „ Утре ще вкарам гол и би трябвало да си измисля по какъв начин ще го ознаменувам. “ Сам си го направих, даже и футболистите в съблекалнята не ме видяха, че си поставям такава фланелка. Влязох в банята, с цел да си я сложа. Излязох на терена и в петата минута вкарах. Наистина против “Левски” ми върви.

– Неведнъж през сезона ЦСКА се оплака от съдийски неточности. Имахте ли съображение?

– Има мачове, в които имахме съображение, само че аз съм на 21 години и не мога да разясня тези хора. Всеки прави неточности, но…

– Смятате ли, че има наклонност против ЦСКА?

– Смятам, да. Правят се неточности, много дузпи не ни дадоха, а отсъдиха други против нас. Ако си спомняте мача против Ботев, беше отсъдена дузпа за нарушаване на Бодуров, а нямаше никаква дузпа. С нея завършихме 1:1 и загубихме точки. Със сигурност сме ощетявани, само че грешките ги има в играта. Дано не се получават във значимите дуели.

– Твърди се, че сте уязвимост на притежателя на клуба Гриша Ганчев. Така ли е и правилно ли е, че той е по-строг към играчите, които усеща по-близки, в сравнение с към останалите?

– Не мога да кажа, че съм негова уязвимост. Но 10 години ми е началник и ми е помагал в много сложни моменти. Последния път ми оказа помощ, когато имах спад във формата през предишния сезон. В началото изиграх два неприятни мача и седнах на скамейката. Тогава той беседва с мен, изчаках да получа късмет и още веднъж „ захапах “. Но диалогът с него ми повлия доста на душeвността, с цел да си върна положителната форма.

– Кои са били тежките ви моменти?

– Не са за пред аудитория и не желая да ги споделям. Лично е и не мисля да го споделям.

– Ще има ли феърплей в плейофите или ще има познатото „ някой тим да играе за различен “?

– Всички се надяваме да има феърплей. Дано да се получат хубави мачове и да няма умишлени съдийски неточности. Дано тимовете да не играят за различен отбор, всичко да е наред и по-добрият да завоюва купата и купата.

– Вие си следващият бисер от благоевградската школа. Имате ли кумир от вашия район?

– На мен доста ми харесва играта на Бербатов. Също и Манолев, който има доста мощни мачове и много съм се учил от него. Има доста фрагменти от този край.

– И не свършват, макар проблемите на “Пирин”.

– Дай Боже, да не свършват, а да излизат още и още!

– Имате ли пояснение за какво толкоз доста футболисти излизат от вашия край? Добре се работи с децата или просто си има надарени футболисти?

– Има надарени футболисти, само че не могат да ги развият. Мисля, че развиването, което получих в “Литекс”, нямаше по какъв начин да се случи в “Пирин”. Просто има школи, които работят професионално. Но от този район излизат доста фрагменти, има доста надарени момчета.

– Имате ли си любим от четвъртите в света? Смятате ли, че в миналото отново ще имаме подобен мощен народен тим?
– Моят любим е Христо Стоичков. Беше ми треньор.

– Разбирахте ли се с него?
– Разбира се! Много го почитам, тъй като той ми оказа помощ. Взе ме в мъжкия тим и ме пусна на 15 години и 6 месеца да направя дебют. Почти никой треньор в България няма да го направи. Не знам сега в Първа лига дали има някой на 15 години, който да го пускат да играе по 10-15 минути. Силно се надявам да има мощен народен тим. Не че в този момент е слаб, съгласно мен сега отборът е сносно и сигурно ще върви нагоре, само че би трябвало време.

– Във вторник направихте доста мощен мач против Словения. Вкарахте гол и казахте, че към този момент сте подготвен за „ А “ тима на България. Трябва ли да подсещаме на Петър Хубчев да ви взима или той има взор върху играта ви?

– Като цяло целият тим направи мощен мач, всички играхме добре. Питаха ме дали съм подготвен за мъжкия народен тим. Мисля, че към този момент почти имам опит, на 21 години съм и съм подготвен да вляза в мъжкия футбол в представителния отбор. За мен е сбъдната фантазия да играя за България. Дай Боже, да ми се дават повече шансове за изява.

– Казват, че който направи дебют при мъжете, не би трябвало да се връща към младежите, само че ти към момента го правиш. Защо?

– Според мен не е по този начин. След мача с Босна приказвах с господин Хубчев и той ми сподели: „ Отиваш при младежите да им окажеш помощ. Искам да си стимулиран и да окажеш помощ с твоята игра на тима, а не да си помислиш, че си станал звезда и да играеш безгрижно. “ Мисля, че изпълних заръката.

– В шампионата за купата на Нациите противници са ни съставите на Норвегия, Словения и Кипър. Не е ли време да стартираме да побеждаваме тези тимове и да не се тормозим по какъв начин ще приключим?

– Не мисля, че има терзания.

– Но няма класа. Сам виждаш, че изпитваме проблеми – загубихме от Босна и Херцеговина, измъкнахме победа над Казахстан, само че в края на мача след несъмнено едва второ полувреме на нашия състав. Като че ли нещо липсва на българския народен отбор…

– Липсва повече убеденост, че сме един добър тим и можем да победим всеки. Доста хора са отрицателни към националния отбор. Трябва да стартираме да побеждаваме, с цел да върнем хората, които идваха с готовност на стадиона да гледат националния тим. Сигурен съм, че под управлението на треньорите и с класните футболисти, които имаме, ще успеем да върнем хората и още веднъж ще имаме резултати. Само по този начин хората биха гледали положително на нещата.

– От новата вълна гении в ЦСКА Антон Недялков първи направи милионен трансфер. Мислите ли в тази посока? Верни ли са изказванията, че “Олимпиакос” демонстрира интерес към вас?

– В момента не мисля, отдал съм се напълно на идните мачове. Не желая да се подлъгвам, че лятото непременно би трябвало да бъда продаден. Нека изиграем дуелите, да свърши шампионатът и по-късно ще приказваме. Ще играем в Европа, живи и здрави, всичко да е наред. За “Олимпиакос” и аз съм чел, само че не знам нищо. Това е работа на управлението. Ако нещата станат по-сериозни, ще беседват с мен и ще ме осведомят.

– Споменахте, че Христо Стоичков ви е дал късмет. А по какъв начин се работи с Любо Пенев, различен огромен футболист?

– Да, беше ми треньор в “Литекс”. Наистина един доста огромен експерт. Доста е прецизен, желае всичко да е съвършено. Работи се добре с него. Според мен е добър треньор. Не мога да кажа нищо неприятно, тъй като при него играех и имахме резултати.

– А в този момент със Стамен Белчев? Той не крие пристрастията си към вас, само че когато трябваше да ви сложи на пейката, го направи бързо, тъй като съгласно него сте си „ вирнал носа “. Така ли беше?

– Не мога да кажа, че съм си вирнал носа, просто се бях отпуснал и си мислех, че съм 100% титуляр. Той ми сподели, че при нас няма титуляри и запаси. Всеки може да играе. Разговарях с него и той ми сподели: „ Ще ти дам още веднъж късмет, само че аз ще преценява по кое време. Просто бъди подготвен, тренирай крепко, с цел да „ захапеш “ още веднъж. “ Да, в действителност, когато би трябвало да ме подлага на критика, ми споделя нещата в очите, не ми икономисва нищо и доста рядко ме хвали, с цел да не си щръквам носа. Всяко едно нещо се преодолява и аз го направих. Всеки е минавал през сходни неща. Хубаво е, че на мен ми се случи рано.

– Имате ли обичан футболист и задграничен клуб?

– Симпатизирам доста на Кристиано Роналдо. Много ми харесва неговия жанр на игра. Фен съм на “Реал” (Мадрид).

– На 5 май следва 70-годишнина на ЦСКА. Ще играете тъкмо против “Лудогорец” на тази дата. Не е ли малко рисково, нож с две остриета навръх празника да се играе съдбоносен мач?

– Не се знае дали ще е съдбоносен. Може да предположим, само че не знаем непременно дали ще е по този начин. Надявам се да стане прекрасен мач. Имам информация, че билетите доста се купуват. Дано нашите почитатели да изпълнят стадиона. Наистина ще стане един неповторим празник за всички! Дано да се поздравим с победа и да честваме!

– Пред какъв брой фенове сте играл най-вече?

– Пред 25 хиляди против “Левски”. На 16 години играх против “Стяуа” пред 20 хиляди. Не си припомням различен мач, на който да е имало доста хора.

– Докъде стигат фантазиите ви? Георги Димитров-Джеки сподели, че му напомняте за ранния Стоичков. Вие мечтал ли сте за такава огромна кариера?

– Разбира се! Един футболист, в случай че няма фантазии и цели в живота, по-добре да не играе футбол. Но персонално аз желая да не ме съпоставят с Христо Стоичков, тъй като той е един и е постигнал прекомерно доста! Мечтая също за такава кариера! Дай Боже, да се случат нещата и да популяризирам България по света. Където и да отидеш, Стоичков всички го знаят.

– Как разпускате?

– Когато имаме отмора, се прибирам в Кресна да си видя фамилията. Дори и да е за един ден, се прибирам. Когато е разрешено, излизам на клуб да разпусна. Обичам да отивам на кино. Хобито ми е лов, вървя през зимата. За мен се носи популярност, че непрекъснато съм по нощни заведения. Само ме „ виждат “, пък аз на никое място не вървя. Но споделят, че няма неприятна реклама.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР