820 първокурсници в Медицински университет – Пловдив положиха за първи

...
820 първокурсници в Медицински университет – Пловдив положиха за първи
Коментари Харесай

820 са първокурсниците в МУ-Пловдив

820 първокурсници в Медицински университет – Пловдив поставиха за първи път по време на „ Церемония на бялата манта " при откриването на академичната 2023/2024 година, оповестиха от образователното заведение. Те облякоха своята първа бяла манта и незабавно по-късно поставиха тържествената клетва. С нея те одобриха привилегиите и отговорностите на проучването на здравната специалност.

След формалната част първокурсниците съблюдаваха традицията по засаждане на дърво от новоприетите випуски от всички факултети на Медицински университет – Пловдив.

По време на събитието ректорът на МУ-Пловдив - проф. доктор Мариана Мурджева, награди студентите, признати с най-голям бал.

Награждаването бе последвано от обичайното алегорично предаване на „ Щафетата на познанието " – статуетка, изобразяваща свитък на познанието и храм с брава към науката,  която се връчи на отличниците от тази кандидатстудентска акция.

" Скъпи първокурсници, приветствам ви за решението си да се посветите на една сложна, виновна и хуманна специалност. Тук ще получите познания на най-високо равнище от вашите преподаватели. Ще се обучавате в доста съвременна материална база, която ще ви разреши да придобиете високи умения и познания ", сподели по време на събитието ректорът проф. доктор Мариана Мурджева.

На церемонията участваха представители на държавната и локална власт, ректори на висши партньорски учебни заведения, шефове на академични лечебни заведения, както и сътрудници на университета.

По-късно първокурсниците съумяха да прегледат базата на Университета. Най-голямо усещане им направи Медицинския Симулационен Тренировъчен Център.

Зам.-ректорът на Медицински университет-Пловдив проф. доктор Благой Маринов, който е и шеф на Медицинския Симулационен Тренировъчен Център посочи, че Симулационният център е оборудван с необятна гама от апарати, разпростряли се от таск-тренажори за преодоляване на ежедневни процедури и операции, до необикновено реалистични кибернетични манекени, употребявани за трениране на клиничното мислене и разрастващи качествата за взимане на решения. Той разясни още, че на основата на отличната си материална и кариерна осигуреност, МСТЦ на МУ-Пловдив се утвърди освен като национална, а и като интернационална база за продължаващо здравно обучение.

В своята 78-годишна история Медицински университет-Пловдив е обучил над 65 000 студенти от над 50 страни от света.

МУ-Пловдив е член на Асоциацията на европейските университети EUA и на още 14 интернационалните организации. Erasmus+ сътрудници на висшето учебно заведение са 125 университета от 25 европейски и други страни и това ще даде опция на първокурсниците да вземат участие в студентска подвижност в влиятелни европейски университети.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР