82% от българското население подкрепя твърденията, които се разпространиха в

...
82% от българското население подкрепя твърденията, които се разпространиха в
Коментари Харесай

България е бедна и корумпирана според 82% от гражданите й

82% от българското население поддържа изказванията, които се разпространиха в западните медии, че България е бедна и корумпирана страна. Това сочат данни от експресен сондаж на социологическата организация " Галъп интернешънъл ".

Този проблем през днешния ден е повече от настоящ, тъй като в Народното събрание тече разискването на импортирания от Българска социалистическа партия избор на съмнение против кабинета " Борисов 3 ", като тематиката за вота е " корупция ".

На противоположния полюс - 16% от интервюираните са декларирали, че не са съгласни с тези изказвания, а 2% не могат да преценяват дали страната ни е бедна и корумпирана.

Всъщност новините от западните медии, съгласно които България тъне в корупция, не са достигнали всеобщо до народа. На въпрос " Вие персонално чухте ли скорошните изказвания в западни медии, че България е бедна и корумпирана страна " 35% от интервюираните са дали отговор негативно. Останалите 65% от българите са осведомени с тези изказвания.

Според 67% от интервюираните българи до момента в който България е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, партиите би трябвало да загърбят всички несъгласия между тях. 27% сочат, че това не е редно, а 6% не могат да преценяват или са без мнение по въпроса.

Почти половината от запитаните (49%) са съгласни, че България би трябвало да помогне на Турция за стоплянето на връзките сред Турция и Европейски Съюз. Голям е и процентът от българи, които са на противоположното мнение - 42% считат, че България не би трябвало да се меси в тези връзки. 9% са без мнение.

Темата за качеството на демокрацията у нас и за концентрацията на власт и въздействие очевидно от ден на ден си пробива път в обществото ни. 51% от българите настояват, че демокрацията в страната ни е застрашена. 40% - че не е застрашена. На този въпрос още веднъж 9% са без мнение. Данните могат да послужат единствено за догадка, само че са значима " сигнална лампа ", изясняват от " Галъп ".

На фона на най-различните митинги, които заляха страната ни през последните седмици, 38% от българите са подготвени да се солидаризират директно с някаква форма на митинг по тематиките от последните седмици, а 60% - не. Тези 38% са към 2 милиона българи, които споделят сериозна рецензия към статуквото.
Макар и да са малцинство, те са ясно удостоверение, че публичното напрежение очевидно е остава годно, даже и на фона на тържественото разкриване на европредседателството.

50% от запитаните българи възприемат мнението, че убийствата от последните седмици са по-скоро свързани с политиката. 37% пък считат, че убийствата нямат общо с политиката, а останалите се затрудняват да отговорят.
Подобни въпроси демонстрират ясно дълбокото и трайно съмнение на жителите към политическия развой в страната, въпреки да въпросите да наблюдават по-скоро публичния инстинкт по деликатни тематики.

Сондажът демонстрира и че към момента болшинството от българи не утвърждава влизането на еврото - 48% от интервюираните не желаят европейската валута да заменя националната ни такава, а 46% са на мнение, че влизането на страната ни в Еврозоната е по-скоро позитивно нещо.

Спрямо предходни социологически изследвания може да се направи равносметката, че неохотата към еврото понижава. Въпреки това наподобява следва да се положат повече старания за поясняването на евентуалните изгоди за страната ни от влизането в Еврозоната.

Проучването е направено измежду 801 пълнолетни български жители в интервала 15 и 16 януари 2018 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР