80-годишният гръцки фермер Василис Цацарелис е сред многото, които искат

...
80-годишният гръцки фермер Василис Цацарелис е сред многото, които искат
Коментари Харесай

Катастрофално наводнение кара гръцко село да иска преместване

80-годишният гръцки фермер Василис Цацарелис е измежду многото, които желаят управляващите в Атина да реалокират селото му на по-безопасно място . Мъжът седи в необитаемата си и изцапана с тиня къща след бурята „ Даниел “, споделя Ройтерс.

Когато поройните дъждове заляха гръцкото село Метаморфоси при започване на септември, жителите му избягаха. Сега те желаят да реалокират цялата си общественост някъде другаде, тъй като се опасяват от идващ естествен прелом и считат, че няма да оцелеят при наново наводняване.

Фериботите не могат да се движат поради ураганния вятър

Метаморфоси съвсем изчезна под водата, когато бурята „ Даниел “ връхлетя централния гръцки район на Тесалия. Селото, в което хората се занимават най-вече със земеделие, се трансформира в „ голямо езеро “. Шестнадесет души бяха убити, в това число мъж и неговата майка, които се удавиха в дома си.

 Гръцко село желае да бъде преместено Снимка: Reuters

Василис Цацарелис, който е претърпял наводненията в Метаморфоси през 1953 година, 1994 година и последното от септември 2023 година, споделя, че би се преместил. И даже обстоятелството, че е роден и израснал в селото, не биха трансформирали това негово решение. Той е безапелационен, че не желае повече да се тормози за децата и внуците  си.

Проливните дъждове помели къщата, в която били отседнали

В село Метаморфоси се срещат четири реки и няколко притока. В превод името значи „ промяна “. Населеното място е ситуирано в най-ниската точка на Тесалийската низина, определяна като сърцето на земеделието в Гърция.

Тази седмица жителите на селото ще проведат импровизирано гласоподаване за построяването на нови къщи в село Паламас. Земята би трябвало да бъде предоставена от общината, към която принадлежат и двете села.

Фериботите не могат да се движат поради ураганния вятър

Жителите на Метаморфоси ще отнесат предлагането си и до държавното управление. Те ще приложат и изследване, в което се показват „ постоянно повтарящите се наводнения “ и геоморфологията на земята. Хората имат вяра, че имат положителни шансове и преместването може да се случи преди да ги е връхлетяла идната стихия.

Гърция има прочут опит с плануваното пренасяне на села или на квартали. Подобно нещо към този момент се е случвало с няколко планински села, изправени пред свлачища през 60-те и 70-те години на предишния век. Наскоро пък е бил изместен цялостен квартал, намиращ се наоколо до въглищна централа.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР