8-километрова карантинна зона бе въведена в края на миналата седмица

...
8-километрова карантинна зона бе въведена в края на миналата седмица
Коментари Харесай

Екозащитници: 100 тона пъстърва във Въча са бомба със...

8-километрова карантинна зона бе въведена в края на предходната седмица край язовир „ Въча “ поради чума по прасетата. Двете открити мъртви животни станаха причина за възбрана на риболова в региона.

Чумата обаче ще ни се стори ария спрямо екокатастрофата, която ни заплашва, в случай че се осъществя планът за рибарник в задбаражното тресавище на Водноелектрическа централа " Кадиево ", предизвестяват от съдружие „ Балканка “.

Инвестиционното предложение на „ НАТ 2004 “ е за развъждане на 100 тона американска пъстърва в коритото на река Въча. Две години то чака утвърждението на Басейнова дирекция - Пловдив. Ако най-после го получи, може да се стигне до екологична злополука, сигнализира инж. Димитър Куманов от „ Балканка “.

В отчет на сдружението до Басейнова дирекция и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се споделя, че изпускане на някой от язовирите от каскада „ Въча “ може да провокира висока вълна в реката, която да унищожи пъстървата в садките. „ Рибата ще стане на кайма, ще се разложи за един ден и няма да може да бъде извадена от реката “, твърди инж. Куманов.

По думите му, садките съставляват затруднение в коритото на Въча и пораждат голям риск от наводняване. " Самите те задържат още повече кал, да не приказваме, че 100 тона риба в това малко пространство създават ужасно замърсяване ", счита инж. Куманов. Наличието на 100 тона риба от неместен тип в коритото на която и да е река пък създавало заплаха от екологична злополука от позиция на Закона за биологичното многообразие, защото имало риск рибата да избяга в реката.

Два пъти през последните три години НЕК пресушиха р. Въча изцяло. Ако на въпросния вложител му измрат стоте тона риба, той и да желае, няма да има време да реагира. Накрая ще изсипе умрялата пъстърва в реката и ще ликвидира живота десетки километри надолу по течението. Тинята в блатото му също ще помогне на този развой ”, уверени са от „ Балканка “. Те акцентират, че рибарникът на компания „ НАТ 2004 “ би бил първият в света, ситуиран в коритото на река, и то в задбаражното тресавище на руслов вец.

„ Ето за какво молим Басейнова дирекция, в случай че някой ден им наредят да издадат позитивно мнение на вложителя, незабавно да ни осведомят, с цел да не изтървем периодите за обжалване на решението на РИОСВ-Пловдив пред по-горестоящия орган и след това да се срещаме отново в съда ”, предизвестяват от сдружението. Те упорстват и за оставката на шефа на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев.

От „ Басейнова дирекция ” обясниха, че досега няма издадено позволение за прилагане на воден обект. Междувременно, на 22 август, те изпращат мнение до шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда Стефан Шилев, в което се споделя, че водоемът, в който е планувано да бъдат сложени садки, е с дребни размери и размер. Високите води минават с огромна скорост оттова и имат доста силово влияние върху оборудванията за аквакултури и отглежданите риби. Разместването и възможното разрушение на садковата апаратура при наводняване би довело до понижаване на проводимостта на реката и до увеличение на риска от наводнения в близко разположените обитаеми места и аграрни земи, както и до замърсяване ", написа още в мнението.

„ Марица “ изпрати питане до Министерство на околната среда и водите основателни ли са опасенията на съдружие „ Балканка “ за възникването на екокатастрофа в района при реализацията на капиталовото желание на „ НАТ 2004 “. Попитахме също за какво процедурата се задвижва още веднъж, в случай че през 2017 година Басейнова дирекция е издала отвод за пускане на капиталовото предложение. До публицистичното привършване на броя не получихме отговор от министерството.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР