8 години след Мондиал 2010 в ЮАР червения динамит отново

...
8 години след Мондиал 2010 в ЮАР червения динамит отново
Коментари Харесай

Дания: Отборът, който може да гърми по всяко време

8 години след Мондиал 2010 в ЮАР " аления динамит " още веднъж чака огромен конгрес. Преди 4 лета, по време на конкуренцията в Бразилия, другояче обичайно симпатичната селекция на датчаните отсъстваше, само че не щеш ли към днешна дата се готви за петото си присъединяване на международни финали. И в случай че преди 8 години " алените " не впечатлиха, отпадайки още в груповата фаза, в този момент настройката е по-различна. Има предпоставки за освен това, идващи от държанието на тима в така наречен " напечени моменти ". Видя се, че когато отборът е опрян до стената може да " гърми ", освен това много мощно. Вероятно поради това по всеобщо мнение тази селекция на Дания се смята за по-специална и ексцентрична, тъй като в нея са съчетани младост, опит плюс прилична класа, а междинната възраст на състава е 27 години . Едва ли има по-перфектен миг за съществено експлоадиране на динамита, а напълно в реда на нещата задача най-малко пред отбора да е излизане от групата, където са още съставите на Франция, Перу и Австралия. На прима виста най-логично наподобява Дания да приключи под №2, в случай че приемем, че актуалният състав на " петлите " няма побутване от първото място . Другите две селекции обаче обезпечено са с по-слабо качество, само че пък не трябва да се не помни поговорката, че от тихите води най-вече би трябвало да те е боязън. И въпреки всичко, наподобява изцяло резонно Дания да е измежду двата тима, които ще преминат към елиминациите. Нещо, което за последно бе сторено на Мондиал 2002 в Япония и Южна Корея, когато тимът отпадна от Англия след загуба с 0:3.

 Снимка 358163
Източник:

Пожарна охрана ПЪТЯ КЪМ МОНДИАЛ 2018

Макар че бе бодлив и сложен, както е споделил създателят, битката по пътя към Мондиала приключи с хепиенд. След предстоящ триумф с 1:0 вкъщи против Армения обаче пристигнаха дни, в които присъединяване на " аления динамит " по съветските терени изглеждаше, че се изплъзва. И в случай че загуба с 2:3 от Полша във Варшава се одобри като обоснован резултат, провалянето малко по-късно посред Копенхаген с 0:1 от Черна гора изненада футболния свят. Да, чували сме клишето, че към този момент няма мощни и слаби тимове, само че когато Дания губи на футбол от Черна гора вкъщи, експерти и ентусиасти няма по какъв начин да подминат с лекост сходен резултат . Така се случи и измежду публицистите в страната, които закономерно насочиха много рецензии и въпросителни по отношение на представянето на държавния отбор. Те очевидно дадоха резултат, тъй като до края на квалификационната акция в група " Е " групировката на Оге Харейде не записа нито една загуба в общо 7 мача . Убедителен триумф с 4:1 над Казастан даде началото на позитивната серия от резултати, а стратегическият хикс с Румъния като посетител отреди различен процес на събитията в битката за второто място и сложи датчаните в по-добра позиция. До края на мачовете Казахстан бе надвит и като посетител, а " динамита " още един път, този път с позитивен отенък, събра погледите на футболния свят след погром с 4:0 над водача Полша в Копенхаген. Кампанията приключи с още две победи - против Армения (4:1) в Ереван и Черна гора (1:0) в Подгорица, а равенството 1:1 вкъщи с Румъния нямаше никакво значение.
Кл Група " Е " М П Р З ГЗ ГП ГР Тчк 1  Полша 10 8 1 1 28 14 +14 25 2  Дания 10 6 2 2 20 8 +12 20 3  Черна гора 10 5 1 4 20 12 +8 16 4  Румъния 10 3 4 3 12 10 +2 13 5  Армения 10 2 1 7 10 26 −16 7 6  Казахстан 10 0 3 7 6 26 −20 3
Така второто място в групата отреди бараж против по традиция коравия състав на Ирландия, предвождан от Мартин О " Нийл. В двете срещи датчаните трябваше да играят и против статистиката, която бе изрично в интерес на противника. Нулевото тъждество в Копенхаген и ранният гол на Шейн Дъфи в 6-ата минута на реванша в Дъблин изглеждаше, че ще пратят " детелините " на Мондиала в Русия, само че динамитът още веднъж избухна и още веднъж в точното в точния момент . В рамките на 3 минути в средата на първото полувреме датчаните обърнаха нещата до 2:1, а през втората част класата си сподели думата и още три гола във вратата на противника оформиха крайния резултат 5:1. Над всички с хеттрика си бе Кристиян Ериксен, вкарал доста красиви попадения на стадион " Авива " в ирландската столица.



НА ФОКУС

Както споменахме при започване на текста, тази групировка на Дания е по-интересна, защото може би е най-балансирана от много време насам. Разбира се, надали има две отзиви, че над всички в отбора, е Кристиян Ериксен. Футболистът е водеща фигура в Тотнъм от няколко сезона, като разви качествата си дотам, че непрекъснато е спряган за най-големите клубове в Европа , единият от които Барселона. Той е безспорният водач в селекцията на Оге Харейде, а с него в състава Дания наподобява задоволително солидна в средата на терена и предни позиции. В тима още веднъж имаме и футболист с фамилия Шмайхел. Синът на именития Петер - Каспър, е твърдият избор за №1 на вратата, както е и в Лестър. След извоюваната купа с " лисиците " през 2016 година Шмайхел-младши наподобява още по-уверен и спокоен, а със Симон Кяер (Севиля) в центъра на отбраната отбранителната линия разполага със успокоение и опит. Внимание заслужава да се отдели и на още един Каспър. Става дума за младока с фамилия Долберг, който е измежду най-апетитните млади футболисти в Европа. Той ще навърши 21 години през октомври, само че към този момент има над 60 мача за Аякс, в които се е разписал над 20 пъти. Класата и геният му не подлежат на подозрение, а клубове като Арсенал, Интер, Челси и така нататък, от дълго време са в течение на неговото развиване в изчакване на комфортния миг да го прилапат. Както се случва с съвсем всеки футболист на гранда от Амстердам. Явно е, че и този не прави изключение, тъй че не бъдете сюрпризирани, в случай че след няколко седмици за Долберг се приказва със суперлативи, въпреки че за първи път ще взе участие на сходен конгрес. Той попадна в разширения състав от 35 играчи, само че съгласно мнозина ще пътува за Русия, още повече, че взе присъединяване в последните 4 мача в квалификациите, в които се разписа един път - при успеха над Казахстан с 3:1 в Астана. Появи се от пейката в 68-ата минута, а по-късно повече от 10 минути се радваше на първия си гол с националната фланелка.

 Снимка 358164

БАЛАНСЪТ И НАЙ-ДОБРОТО КЛАСИРАНЕ

Общо 16 са мачовете, които тимът е изиграл на международни финали. В тях Дания е записала 8 победи, 2 равенства и 6 загуби, при позитивна голова разлика 27:24. Най-доброто класиране на отбора е достигането на 1/4 край в конкуренцията. Случва се през 1998 година на шампионата във Франция. На пътя на " аления динамит " застава обаче ударната селекция на Бразилия, която побеждава с 3:2 своя противник , само че по-късно губи финала против домакина с 0:3. В Русия присъединяване на Дания на международни финали ще бъде под №5, като единствено в един случай от предходните четири, тимът не е успявал да премине груповата фаза - на Мондиал 2010 в ЮАР. Тогава в група с Холандия, Япония и Камерун датчаните приключиха трети в класирането. Допуснаха провали от Холандия (0:2) и Япония (1:3), и победиха Камерун с 2:1.
Кл Група " Е " М П Р З ГЗ ГП ГР Тчк 1  Холандия 3 3 0 0 5 1 +4 9 2  Япония 3 2 0 1 4 2 +2 6 3  Дания 3 1 0 2 3 6 −3 3 4  Камерун 3 0 0 3 2 5 −3 0
РАЗШИРЕН СЪСТАВ

Вратари: Каспер Шмайхел (Лестър), Фредерик Рьонов (Брьондби), Йонас Льосл (Хъдърсфийлд), Йеспер Хансен (Мидтиланд)

Защитници: Симон Кяер (Севиля), Андреас Бйеланд (Брентфорд), Матиас Йоргенсен (Хъдърсфийлд), Андреас Кристенсен (Челси), Йенс Ларсен (Удинезе), Риза Дурмиси (Бетис), Яник Ветергорд (Брентфорд), Хенрик Далсгорд (Брентфорд), Йонас Кундсен (Ипсуич), Петер Анкерсен (Копенхаген)

Полузащитници: Кристиян Ериксен (Тотнъм), Томас Дилейни (Вердер), Вилиам Квист (Копенхаген), Ласе Шьоне (Аякс), Лукас Лерагер (Бордо), Мике Йенсен (Розенборг), Пиер-Емил Хьойберг (Саутхамптън), Даниел Вас (Селта), Матиас Йенсен (Нордселанд)

Нападатели: Николай Йоргенсен (Фейенорд), Андреас Корнелиус (Аталанта), Никлас Бендтнер (Розенборг), Пионе Систо (Селта), Виктор Вишер (Копенхаген), Юсуф Поулсен (РБ Лайпциг), Мартий Брайтуайт (Бордо), Роберт Сков (Копенхаген), Каспер Долберг (Аякс), Кенет Зохоре (Кардиф)

 Снимка 358165
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР