8,882 млн. чуждестранни туристи посетиха България през миналата година, като

...
8,882 млн. чуждестранни туристи посетиха България през миналата година, като
Коментари Харесай

8,882 млн. чуждестранни туристи посетиха България миналата година

8,882 млн. задгранични туристи посетиха България през предходната година, като през 2016 година те бяха 8,251 млн. Това демонстрират окончателните данни на Националния статистически институт за 2017 година Ръстът, които се регистрира, е 7,6 на 100. Успяхме да надградим рекордните достижения от 2016 година и през предходната година също постигнахме нарастване в броя на задграничните гости, разяснява министърът на туризма Николина Ангелкова. И добави, че това са забележимите резултати от напъните на министерството за привличане на посетители през четирите сезона и разширение на крилата на сезоните. През тази година задачата ни е непознатите туристи да доближат 10 млн., което е изцяло постижимо, съобщи министърът.

10-те водещи пазара за задгранични посетители също бележат растежи. На първо място е Гърция, като посетителите от южната ни съседка през предходната година са повече от 1,157 млн. и са с 8,5 на 100 повече по отношение на година по-рано. Над 1,139 млн. румънски туристи са посетили България предходната година. Така Румъния се подрежда на второ място измежду водещите пазари, а нарастването, което се регистрира, е съвсем 4%. Германия, Турция и Русия заемат надлежно трето, четвърто и пето място измежду топ пазарите. Сред тях най-сериозно е повишаването на турските гости, които са се нараснали с 12,5%, достигайки 636 хиляди Останалите страни, които се подреждат измежду 10-те топ пазара, са Македония, Сърбия, Полша, Англия и Украйна.

Страните от Европейския съюз не престават да са значим генериращ пазар. През предходната година повече от 61%, или 5,45 млн., туристически визити са осъществени точно от страните от Европейски Съюз. Ръстът, който се регистрира по отношение на година по-рано, е 8,2 на 100.

Още по-позитивен е фактът, че нарастването на приходите изпреварва растежа на входящите туристи, съобщи министър Ангелкова. И напомни, че по данни на Българска народна банка за интервала януари-ноември предходната година постъпленията са нарастнали с 9,1% и са в размер на 6,6 милиарда лева Това демонстрира, че вървим в посока за привличане на висок клас туристи, уточни още министърът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР