78% от хората са дали съгласие за донорство - 22%

...
78% от хората са дали съгласие за донорство - 22%
Коментари Харесай

78% от хората дават съгласие за донорство, 22% отказват

78% от хората са дали единодушие за донорство - 22% са отказалите досега. Това сподели за news.bg Д-р Марияна Симеонова, шеф на Изпълнителната организация по трансплантации във връзка годишното отбелязване на Европейския ден на органното донорство и трансплантация " Частица от теб може да бъде за някого целият свят ".

Д-р Симеонова уточни, че в Седмицата на донорството обичайно припомняме за хората, отишли си от този свят и дали късмет за живот на някой чужд. Освен това вниманието е ориентирано към неуморния труд на медиците за избавяне на човешки живот, който продължава даже, когато пациентът е умрял.

 Днес стартира Европейската седмица на донорството
Днес стартира Европейската седмица на донорството

В 10 града от страната ще бъдат проведени събития...

Процедурата по доказване на мозъчна гибел се оказва доста тежка. " Освен доста медицински познания, напрежението е доста огромно, когато се касае за умрял човек ", изясни доктор Симеонова. Самата процедура лишава над 48 часа.

" През предходната година досега 42 индивида са изпаднали в потвърдена мозъчна гибел, което е 6 донора на милион население ", изясни доктор Симеонова. С тези данни България към този момент не е на последно място в Европейски Съюз по донорство, само че към момента е на едно от последните места.

" Това, което е значимо да отбележим, че се доближаваме до 10 донора на милион население. Толкова са и хората, които статистиката сочи, че по принцип умират от мозъчна гибел ", изясни доктор Симеонова.

Проф. Димитър Петков от УМБАЛ " Св. Екатерина " съобщи, че сега има 19 чакащи пациенти в листата на чакащи за трансплантации на сърце . Най-често пациентите, които се нуждаят от сърдечна трансплантация не могат да се лекуват повече с медикаменти и се постанова или слагането или на изкуствено сърце или сърдечна трансплантация.

" Ако няма донорска обстановка ние слагаме помпи, които подкрепят функционалността на сърцето за към няколко години до момента в който се откри донор ", изясни проф. Петков.

 Лекари от Бургас коментират: 1 донор може да избави 8 човешки живота
Лекари от Бургас коментират: 1 донор може да избави 8 човешки живота

Темата би трябвало да бъде обсъждана, съгласни ли сте?

По думите му болшинството от трансплантации са направени през последните четири години. " Имаме самобитен връх през 2015 година - девет трансплантации, предходната година седем, в този момент тази година до този миг са четири ", сподели още проф. Петков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР