77-годишният бивш председател на КЕВР Иван Иванов може да бъде

...
77-годишният бивш председател на КЕВР Иван Иванов може да бъде
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС искат да върнат Иван Иванов начело на КЕВР

77-годишният някогашен ръководител на КЕВР Иван Иванов може да бъде възобновен на поста си след 5-месечна пауза, в случай че 47 Народно заседание одобри оферти на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Причината е решението на Конституционния съд, с което наследникът му Станислав Тодоров беше отхвърлен поради противоконституционност на избора през февруари 2022 година, и неналичието на задоволително време (и мнозинство) за нова процедура за лъчение на титулярен началник в КЕВР.

Трима депутати от Движение за права и свободи - Рамадан Аталай, Александър Несторов и Станислав Атанасов - са внесли план за решение на Народното събрание, с който " до избирането на нов ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране, определеният с решение от 2 април 2015 година Иван Николаев Иванов продължава да извършва функционалностите на ръководител на Комисията ".

Те се стимулират с това, че Иванов би трябвало към момента да извършва функционалностите си след решението на Конституционен съд по проблема с Тодоров, а мандатът му не би трябвало да се одобри за преустановен, макар че от дълго време е изминал.

" При липса на категорично решение на законодателния орган за освобождението му от заемания пост и на законон определен правоприемник би следвало същият да бъде възобновен като ръководител на КЕВР до осъществяване на нова законосъобразна процедура ", пишат създателите на плана.

Според " Дневник " - Делян Добрев е декларирал желание да внесе сходно решение и от името на ГЕРБ. Идеята на партията за връщане на Иван Иванов като ръководител на КЕВР идва няколко дни откакто Добрев стартира друга версия - че 47 Народно заседание би трябвало незабавно да стартира нова процедура за избор на законен ръководител на енергийния регулатор.

Корнелия Нинова застъпи същата теза, като в петък даже заложи период до 12 август за попълване на вакантния пост.

Часове по-късно обаче Слави Трифонов реши да постави завършек на присъединяване си в договарянията за нов кабинет, ГЕРБ желаеха Нинова незабавно да върне проучвателния мандат, а въпросът за избора на ръководител на КЕВР увисна без решение.

Възможно е процедурата въпреки всичко да бъде задвижена във вторник (27 юли), когато е планувано съвещание на Комисията по енергетика в Народно събрание за " показване, разискване и гласоподаване на план на решение за приемане на Процедурни правила за изискванията и реда за предложение на ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР