77-годишен жител на Ла Пуебла дел Рио в испанската автономна

...
77-годишен жител на Ла Пуебла дел Рио в испанската автономна
Коментари Харесай

Испания с нов здравен проблем - нилска треска, вече има и починал

77-годишен гражданин на Ла Пуебла дел Рио в испанската самостоятелна област Андалусия е първата жертва на огнище нилска тресчица, оповестява испанската национална телевизия по данни на районната администрация
Той е умрял този четвъртък, откакто положението му се е влошило в отделението за интензивно лекуване на болница в Севиля, където бил признат за лекуване, прецизира БГНЕС.
 Мъж от Ямболско е умрял от западнонилска тресчица Мъж от Ямболско е умрял от западнонилска тресчица
84-годишен мъж от ямболското село Ботево е умрял от западнонилска тресчица, оповестяват от БНР. Възрастният мъж е лекуван една седмица в...
Най-голямото огнище на нилска тресчица, записано в Андалусия, към този момент е засегнало 35 души от Кория дел Рио и Ла Пуебла дел Рио (Севиля), двама повече от предходния ден. От тях 32 са приети в болница, шестима са в отделения за интензивно лекуване, сочат последните данни на испанското министерство на опазването на здравето.
Пациентите страдат от менингоенцефалит с по-голяма или по-малка тежест и са от двете общини, ситуирани наоколо до блата край река Гуадалквивир.
От 35 декларирани в огнището случаи са доказани шест, т.е. вирусът е открит в кръв, урина или цереброспинална течност. Има 19 евентуални пациенти от епидемиологичната зона, съсредоточени в региона на Кория дел Рио и Пуебла дел Рио, които демонстрират признаци на асептичен менингит, заяви шефът на здравния отдел в Алхарафе Росио Ернандес като добави, че още 10 пациенти чакат лабораторните резултати.
Нилската тресчица е заболяване, което се предава на хората посредством ухапвания от комари и може да засегне птици, коне и други бозайници.
 Д-р Ангел Кунчев: Само 1% от хората, инфектирани с нилска тресчица, развиват енцефалит Д-р Ангел Кунчев: Само 1% от хората, инфектирани с нилска тресчица, развиват енцефалит
При нилска тресчица рядко се стига до енцефалит – от 150 ухапани от инфектирани комари единствено един може да развие заболяване на мозъка,...
Както изясни Ернандес, междинната възраст на засегнатите е 60 години и измежду тях има повече мъже (71%), в сравнение с дами.
Според СЗО, към 80% от инфектираните не демонстрират признаци, до момента в който при останалите 20%, болестта може да докара до енцефалит или менингит в най-тежките случаи и да аргументи съществено увреждане на мозъка, в това число гибел. По-малко от един % имат тежки признаци с неврологична локализация, а измежду тях се следи към 10% смъртност, съобщи Ернандес.
В допълнение към потвърдените случаи измежду популацията, инфекцията е потвърдена при коне в Андалусия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР