75 болници в Букурещ са класифицирани със сеизмичен риск едно

...
75 болници в Букурещ са класифицирани със сеизмичен риск едно
Коментари Харесай

75 болници в Букурещ биха се срутили при силно земетресение

75 лечебни заведения в Букурещ са класифицирани със сеизмичен риск едно и две, т.е. при мощно земетресение биха претърпели огромни вреди или даже биха се срутили. Това оповестява Диджи24, представена от Българска телеграфна агенция, и добавя, че все още няма ясна тактика от страна на страната за лечебните заведения, които се нуждаят от подсилване и възобновяване.

Сред най-уязвимите здания е тази на Клиничния институт “Фундени ”. Построена преди съвсем половин век, тя е със сеизмичен риск две.

“В случай на земетресение ще имаме доста огромни проблеми по структурата. По носещите стълбове има микропукнатини, пада мазилка, има сектори, където стоманобетонът е станал забележим и е корозирал ”, изяснява Мариан Соаре, началник на техническата работа на института.

Риск има и за постройката на Института по кардиология и кардиохирургия “Проф. доктор С.С. Илиеску ”, единствената профилирана в тази област болница в южната част на страната. “След дъжд или сняг горната мазилка пада на огромни части. На шестия етаж мазилката към този момент я няма, по тази причина направихме защитни мрежи, да не пада върху пациентите ”, разяснява Даниел Кориу, ръководител на Медицинския колегиум.

“Под тези красиви стени има тухли от 65-та година, а някои стълбове не са проектирани да устоят на трусове по-големи от 6, най-много 7 по Рихтер ”, споделя Диана Вълян, която работи в института от 11 години.

“Имаме кревати за реанимация, които тежат по 200 кг, всевъзможни други съоръжения, ултразвукови апарати, всевъзможни машини. Семействата на тези, които водят пациентите си в столицата, с цел да получат най-хубавите грижи, с смут си мислят какво може да се случи при вероятно земетресение ”, отбелязва проф. доктор Шербан Бубенек, началник на звеното за интензивно лекуване.

Той споделя, че от 2006 година до момента на всеки три месеца е изпращал сигнал до управляващите, че при по-голямо земетресение болничното заведение ще се срути. “Имах обещания от съвсем всеки министър и всеки президент и министър председател ”, добавя Бубенек.

Подобна е обстановката и с Болницата за незабавна помощ “Багдасар Арсени ” - една от най-големите в Букурещ. Тя е със сеизмичен риск, само че пари за укрепването й няма. Управителят на лечебното заведение е внесъл план в Националната капиталова компания за саниране на цялата болница, само че към момента чака утвърждение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР