73% от хората у нас твърдят, че доходът на домакинството

...
73% от хората у нас твърдят, че доходът на домакинството
Коментари Харесай

НСИ: Доходите на 73% от българите без промяна през второто тримесечие - Общество

73% от хората у нас настояват, че приходът на семейството им не се е трансформирал през второто тримесечия на годината спрямо последните 12 месеца. 

Това демонстрира изследване на Националния статистически институт (НСИ) за измененията в изискванията на живот на семействата. Анкетирани са 5 740 лица на 16 + навършени години от 3 053 семейства. 

Увеличение на приходите са показали 19.2% от хората, което е с 0,7 процентни пункта повече спрямо първото тримесечие на 2022 година, само че с 10,6 процентни пункта по-малко спрямо четвъртото тримесечие на 2021 година, когато нарастване са имали 29.8% от лицата.

Основните аргументи за нарастване на приходите и през трите изследвани тримесечия са нарастване на пенсиите и обществените помощи и индексиране/преизчисляване на заплатата.

Намаление на приходите за последните 12 месеца са показали 7.7% от лицата, като главните аргументи са загуба на работа/безработица/, банкрут на лична компания и понижаване на работното време, надницата или заплатата. 

За същия интервал делът на лицата, които изпитват усложнения да покриват ежедневните си разноски, е релативно висок - над 75%. С известни усложнения са 37.1% от лицата, 28.5% дефинират покриването на ежедневните разноски като мъчно, а 12.9% - като доста мъчно.

Относително елементарно могат да покрият ежедневните си разноски 18.2% от лицата, а едвам 3.3% не изпитват никакви усложнения. Общо делът на лицата без усложнения през второто тримесечие на 2022 година понижава с 0.2 процентни пункта по отношение на първото тримесечие на 2022 година и с 2.9 процентни пункта по отношение на четвъртото тримесечие на 2021 година.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР