72-годишният Бойчо Карадочев опечали отбора на Левски, за който даваше

...
72-годишният Бойчо Карадочев опечали отбора на Левски, за който даваше
Коментари Харесай

Богдана Карадочева погребва брат си измъчен от диабет

72-годишният Бойчо Карадочев опечали тима на „ Левски ”, за който даваше душа

На 72 години си отиде Бойчо Карадочев, брат на певицата Богдана Карадочева. „ В четвъртък вечерта едно огромно „ синьо “ сърце спря да бие “, оповестиха първи с огорчение от футболен клуб „ Левски “. Софиянецът, който и душата си давал за идеята на синия тим - в памет на татко си, е страдал от диабет.

„ Бойчо Карадочев е бил член на Управителния съвет на клуба в интервала 1999-2001 година, когато сините бележат поредност от триумфи. През сезон 1999/2000 година „ Левски “ стига до дубъл, а през сезон 2000/2001 година подвига трета поредна купа “, напомнят от „ Левски “.

Бащата на Бойчо и Богдана - Иван Карадочев, е един от първите спонсори на „ Левски “. В края на 30-те години дружно с приятеля си Реджов купуват грамадна равнища на мястото на стадион „ Васил Левски “. Взимат пейки, екипи, топки, събират момчетата и им споделят : „ Вие сте новият „ Левски “.

Дълги години Иван Карадочев е ръководител на футболния съюз на „ Левски “ и филантроп на тима, кумува на огромна част на играчите. В края на 1947 година на едно заседание на отбора позорно го изгонват, назовават го " зложелател на народа ". Плакал е като дете. Иван е погубен в концлагера в Ловеч през 1960 година, на 53-годишна възраст. Близки до семейство Карадочеви описват за огромната обвързаност на Богдана към по-малкото си братче . Останали рано без мъжка родителска опора, двамата израснали доста сплотени и задружни. Помагали на майка си, която ги отгледала и изучила сама.

Бойчо нямал мощен афинитет към музиката като именитата си сестра, макар че всички от родата им се славели като огромни меломани. „ Брат ми го тормозеха повече от мен. Когато някой счупеше прозорец в учебно заведение, отговорен постоянно беше Бойчо , а когато няколко момчета бяха подправили дневника и неуместно бяха написали на отличниците двойка, а на себе си -шестици, упрекнаха единствено него и го изключиха. Кой можеше да го отбрани? В казармата го бяха извели пред цялото отделение и някакъв шеф хитрец предиздвикал бойците да викат: „ Син на врага! “. Брат ми беше доста засегнат , споделил на мама, че в случай че се повтори такава низост, си е скрил един патрон и ще се гръмне... Слава богу, не се повтори “, написа в записките си Богдана.

След 10 ноември братът и сестрата получиха по реставрация много парцели. Първоначално Бойчо отворил кафене на столичната улица „ Узунджовска “, където се събирали красиви необвързани дами, които се опитвали да заковат интереса на перспективния ерген. Говори се, че Бойчо, който на инат на мачовския си външен тип бил любезен джентълмен, по този начин и не се решил да се обвърже публично с нито една от засуканите си кандидатки. В началото на новото столетие братът на естрадната звезда пък завъртял (подобно на убития от комунистите е им баща) сполучлив бизнес в ателие за кожарски и шивашки услуги в столичния квартал „ Лозенец “.  
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР