71% от всички интервюирани смятат, че основен проблем в МВР

...
71% от всички интервюирани смятат, че основен проблем в МВР
Коментари Харесай

Форум в Русе: Служителите на МВР се оплакват от ниско заплащане и „лоши началници“

71% от всички интервюирани считат, че главен проблем в Министерство на вътрешните работи е заплащането, 32% – слабата кадрова политика, 29% – неприятните материални условия, 24% – неналичието на доверие от обществото

„ Рискът, стресът и проблемите в Министерство на вътрешните работи: вероятните и устойчиви решения “ – това бе тематиката на районния конгрес в Русе, проведен от Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи, съобщи

Резултатите от извършеното проучване в 28 фокус групи от всички структури на Министерство на вътрешните работи в страната бяха показани от ръководителя на СФСМВР Валентин Попов, зам.-председателя на УС Вергил Христов и члена на УС Иван Димитров от Русе.

Проблемите, които разпознава проучването, са: ниският статус на Министерство на вътрешните работи и неговите чиновници, слабата кадрова политика, неефективната селекция и несъответстваща подготовка, грешките в кариерното развиване. Има напрежение сред управителния и изпълнителния състав, като един от главните проблеми е обликът на „ неприятния шеф “. Според проучването този тип шеф е с ниска просветеност, меркантилност, мързел, боязън, неправда, клеветничество, раболепен пред висшестоящите, унижаващ и измъчващ подчинените, бюрократ, непрофесионалист. Служителите на Министерство на вътрешните работи дефинират още като проблеми ниското възнаграждение, неприятната организация на работата и мизерията. Тези, които биха напуснали, биха го създали поради по-добра работа и по-добро заплащане.

71% от всички интервюирани считат, че главен проблем в Министерство на вътрешните работи е заплащането, 32% – слабата кадрова политика, 29% – неприятните материални условия, 24% – неналичието на доверие от обществото.

79% желаят по-високи заплати, което обаче се случва единствено след митинг. 55% упорстват да се спре увеличението на пенсионната възраст, защото един 55-годишен охраняем служител на реда не е потребен за обществото и за себе си. В Европа съществува така наречен „ хоризонтална кариера “- стартира се в патрулно-постова работа, на към 45 години индивидът отива на друга по-спокойна, само че към момента дейна работа, на 55 години отива на трета. През цялото време се употребява най-хубавото от функционалното му положение.

Стресът на работното място в бранша на сигурността е голям, а политики за справяне с него липсват. Един от най-сериозните фактори е свръхнатоварването – всеобщи са случаите с ексклузивен труд по 380 часа годишно или два месеца. Това не разрешава на чиновниците на реда да се възстановят,за да работят пълноценно.

За да има смяна, решенията би трябвало да бъдат ориентирани първо към повишение на качеството на предоставяната услуга „ сигурност “, одобряване на минимални стандарти за професионално образование, съоръжение, екипировка и време на реакция на чиновниците в Министерство на вътрешните работи. Това неизбежно ще докара и до повишение на публичното доверие и имиджа на Министерство на вътрешните работи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР