70 млн. лв. помощи за туризма, гласувани от миналото Народно

...
70 млн. лв. помощи за туризма, гласувани от миналото Народно
Коментари Харесай

70 млн. лв. помощи за туризма отиват за следващата година

70 млн. лева помощи за туризма, гласувани от предишното Народно заседание, отиват за идната година, заяви.

„ Има огромна възможност 40 млн. лева от тях да бъдат напълно изгубени и върнати в бюджета “, заяви за изданието Павлина Илиева, ръководител на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма “ (ОБТ).

Първата стратегия от 30 млн. лева за подкрепяне на бизнеса евентуално ще бъде отворена за кандидатстване от на следващия ден, 19 ноември 2021 година Подаването на заявки ще става през Системата за ръководство на националните вложения (СУНИ), която е към Министерския съвет. Тя ще бъде отворена за 10 календарни дни.

„ След това плановете на всички кандидатствали би трябвало да бъдат оценени от комисия в границите на един месец “, показва Павлина Илиева. По думите й задачата е до края на годината да бъде издадена заповед на министъра на туризма за класирането и утвърдените за финансиране компании. Средствата от 30 млн. лева ще бъдат съразмерно разпределени сред утвърдените претенденти. Реално парите ще бъдат отпуснати през януари 2022 година По тази стратегия могат да аплайват към 44 000 компании, само че евентуално на изискванията ще отговорят единствено към 5500.

Необходимо условие за приемане на безвъзмездните средства е тези предприятия да имат спад на оборота през 2020 година с минимум 30 на 100 спрямо 2019 година Безвъзмездните средства ще се дават еднократно и ще се разпределят на симетричен принцип по отношение на броя на подадените и позволени до разглеждане заявки.

Втората скица от 30 млн. лева за ликвидна поддръжка на туризма към момента не е импортирана за утвърждение в Министерски съвет от Министерството на туризма. След това би трябвало да бъде импортирана за нотификация в Европейската комисия, която би трябвало да я утвърди за към един месец. Същото се отнася и за помощта от 6 млн. лева за туроператорите и туристическите сътрудници, както и оставащите 4 млн. лева за екскурзоводите.

„ Реално към този момент до края на годината средствата не могат да бъдат утвърдени от Европейска комисия, пуснати за кандидатстване и утвърждение на компаниите “, изясни Павлина Илиева. Тя предизвести, че парите не могат да бъдат трансферирани за идната година.

В допълнение има още 5.2 млн. лева за туроператорите, които останаха неусвоени от предходните схеми. Министерството на туризма към този момент ги е върнало в бюджета на страната.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР