69.2% от педагогическите специалисти не налагат санкции на ученици, защото

...
69.2% от педагогическите специалисти не налагат санкции на ученици, защото
Коментари Харесай

Близо 70% от педагозите не наказват ученици заради мудната процедура

69.2% от педагогическите експерти не постановат наказания на възпитаници, тъй като процедурата е мудна и бавна.

Това сочи национално изследване за политиката за обща поддръжка в подтекста на ЗПУО и Наредба за приобщаващото обучение. Изследването е извършено в границите на 10 дни от Синдикат " Образование ". В него са взели участие 2890 педагогичен експерти и заинтригувани.

Обект на анкетата е успеваемостта при налагането на наказания като инструмент за обща поддръжка към учениците.

Според 86.7% от респондентите процедурата за налагане на наказания би трябвало да бъда олекотена.

Една от позициите на интервюираните е, че всеки възпитаник, който се държи неуважително към съучениците и учителите си, би трябвало да предстои на наказване още в началния стадий. В последна сметка обаче глобен се явява единствено учителят, най- към този момент класните ръководители, показват още респондентите.

63,5% от запитаните считат че нямат процедура да постановат наказания, тъй като процедурата е тежка и безсмислена. Според 53,5% от педагозите в учебното заведение, където работят нямат процедура за налагане на наказания, тъй като резултатът е нулев.

57,5% пък настояват, че шефът не позволява налагане на наказания поради делегирания бюджет и отлив на възпитаници. Само 28,8% показват, че не се тормозят да предизвикват процедурата по налагане на наказания на възпитаник.

Според 71.2% от педагозите неуважителното отношение на някои родители е главната причина, която затруднява налагането на наказания. Следваща по ред причина с 45.8% е " боязън от пропуски в процедурата ". 25.6% пък не схващат самата процедура, а 19% от респондентите като причина дефинират неналичието на педагогичен съветник/психолог в учебното заведение.

85.2% от педагозите допускат, че ангажираността на родителите ще се увеличи, в случай че се подписа контракт сред тях и просветителната институция за съблюдаване на учебния устав, като това да носи юридическа и правосъдна отговорност. 8% от интервюираните нямат мнение по въпроса, а 6.8% не виждат смисъл в сходен контракт.

Практиката някои родители да съдят учебното заведение поради наложени санкции върху детето им или поради негови ниски оценки е безусловно порочна, считат 89.7% от респонденстите, а 2.2% настояват, че това е хубаво и възпитателно за учители и шефове.

93.2% от интервюираните желаят Наредбата за приобщаващото обучение да бъде изменена или анулирана.

Проучването потвърждава, че ЗПУО и Наредбата не извършват и не подсигуряват действието на националната политика за поддръжка, показват от Синдикат " Образование " и считат, че учениците, лишени от дисциплинираност и положително образование, няма по какъв начин да станат положителни и спазващи законите жители на България, Европейски Съюз и света.

Според Синдиката би трябвало да се създадат следните първи стъпки:
На родителите би трябвало да се вменят ясни отговорности, както и финансови наказания при нарушаване на учебния правилник; В ЗПУО да се вмени обвързване за подписване на контракт сред родител и просветителна институция във връзка с учебния устав със съответните финансови и административни наказания за родител; Да се вкара оценка " Дисциплина " в четири степени посредством смяна ЗПУО, която да въздейства на образуването на бал при кандидатстване; Да се насърчават партниращите родители; Да се облекчи процедурата по налагане на наказания към ученици; Да се лимитират правата на родителите в ЗПУО и да им се вменят отговорности, като в процедурите по наказания на възпитаник да бъдат на осведомителен режим; При механизма за обсег да се насочат ефикасни наказания към родителите, в това число и финансови, в това число и в Наказателния кодекс и да се освободят учителите от тази неприсъща им роля; Да се понижи тежестта на броя възпитаници като съставен елемент за образуване на бюджета на просветителната институция; Социалните служби, Агенцията за протекция на детето и Отделите за протекция на детето да се засилват, реформират и станат престиж към родители, отклоняващи се от общоприетите протоколи за партниране.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР