67 жени от Гренландия търсят обезщетение от датското правителство заради

...
67 жени от Гренландия търсят обезщетение от датското правителство заради
Коментари Харесай

Жени в Гренландия търсят обезщетение за поставени без знанието им спирали

67 дами от Гренландия търсят обезщетение от датското държавно управление поради програмата за насилствен надзор на раждаемостта през 60-те години на предишния век, за която стана известно в края на предходната година, оповестява BBC

На минимум 4500 дами, някои от които тийнейджърки по това време, е била серпантина (IUD) без тяхно познание или единодушие, като част от т.нар. Coil Campaign. Целта е била да се ограничи раждаемостта измежду възходящото локалното население, инуитите,  през  през 60-те и 70-те години Правителството на Дания разгласи без значение следствие, което би трябвало да приключи  през 2025 година, само че дамите, някои от които към този момент са на 70 години, желаят да получат обезщетение в размер на 42 хиляди $ (за всяка наранена жена) още в този момент. 

Мащабът на програмата беше оголен предходната година в подкаст, излъчен от датския ефирен оператор DR.  са били сложени на дами, без тяхното познание или единодушие. Според държавното управление на Гренландия до края на 1969 година 35% от дамите на територията, които евентуално биха могли да родят деца, са били лишени от правото на избор. В някои случаи поставените спирали са били прекомерно огромни за телата на девойките, което е предизвикало съществени здравословни затруднения или даже неплодородие, а в други случаи дамите схващат от гинеколози неотдавна.

Гренландия, която сега е самоуправляваща се провинция, намираща се между Северния ледовит океан и Атлантическия океан, е била датска колония до 1953 г.  Територията има свое знаме, език и министър-председател, макар че нейната валута, правосъдна система и външните работи и въпроси на сигурността към момента се управляват от Дания. Гренландия е най-големият остров на света, а популацията му е към 57 000 души. Датското държавно управление е упреквано, че е желае да управлява броя на популацията на острова, с цел да спести пари от обществени помощи.

 
1 от 3 дами в Съединени американски щати няма право на аборт

 
   
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР