67-годишна жена е починала от сепсис във Военно-медицинска академия (ВМА),

...
67-годишна жена е починала от сепсис във Военно-медицинска академия (ВМА),
Коментари Харесай

Още един починал пациент след отказ да бъде приет в Пирогов

67-годишна жена е умряла от сепсис във Военно-медицинска академия (ВМА), където е била ориентирана след отвод за бъде призната в Пирогов. Според сина й, който е доктор в Съединени американски щати, майка му е могла да бъде избавена, написа Actualno.com.

Вечерта на 30 август т.г. 67-годишната Петя Илиева внезапно се почувствала зле. Преди това се оплаквала от болки в кръста, като е била диагностицирана с дискова херния, описа дъщерята на умрялата.

"На въпросния 30 август имаше болки и отоци в крайниците. Беше мъчно преносима, с щедро потене и ледено студена, както и леко несъответстваща, дишаше тежко и говореше забавено " споделя още дъщерята пред Нова телевизия.

Към среднощ тя закарва майка си в Пирогов, където лекарката, която ги приема разтрива краката на дамата и я пита дали ги усеща. Кръвното налягане е било доста ниско 80 на 40. Лекарите посъветвали дъщерята да вземе кола и айрян, с цел да се вдигне кръвното на майка й.

Синът на Петя, който е незабавен доктор в Съединени американски щати незабавно разпознава по признаците и схваща, че става въпрос за сепсис. "Аз желаех да приказвам с дежурния доктор, тя не искаше да приказва с мен ", споделя синът. По думите му майка му е трябвало да постъпи неотложно в Шокова зала.

От Пирогов отхвърлят да я одобряват и изпращат дамата във Военно-медицинска академия (ВМА), защото в Пирогов няма дежурен невролог.

Във ВМА са стояли три часа без да получат помощ, твърди дъщерята.

По думите на сина майка му е „ била размотавана от етаж на етаж. Правиха й рентгенови фотоси, което беше изцяло излишно. Аз бях толкоз обезверен към този момент от ВМА. Неврологът нямаше безусловно никакъв хабер защо става въпрос. Извика на консултация някакъв интернист, който въобще не искаше да приказва с мен. В отчаянието си написах диагнозата и какво би трябвало да се направи на месинджъра. Това, което ми споделиха, беше, че „ известието мога да си го навра някъде и че тук в България нещата не стават по този метод. “

Петя е призната в интензивно поделение към 3 часа през нощта и тогава щерка й я вижда за финален път. По думите й на сутринта от лекарят, който е бил на промяна схваща, че към този момент е почнало лекуване с антибиотици поради септичен потрес.

Според сина на дамата тогава към този момент е било доста късно за тези ограничения. Фазата е била доста напреднала и по никакъв метод тя не е могла да бъде избавена. Ако е могло това е трябвало да се случи в Пирогов.

От болничното заведение са обяснили, че през нощта нямат дежурен невролог, по тази причина пациентката е била ориентирана към ВМА.

"Ако това се случи тук в Америка, в случай че човек в септичен потрес бъде отпратен, то на идващият ден лекарят няма да практикува, ще бъде наказан и повече няма да види пациент в живота си ", разяснява синът на умрялата жена.

От ВМА са декларирали, че стартират незабавна инспекция по случая.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР