66 акта за нарушения са съставили служителите на Държавна агенция

...
66 акта за нарушения са съставили служителите на Държавна агенция
Коментари Харесай

ДАМТН спря разпространението на детска играчка и 44 вида електрически гирлянди

66 акта за нарушавания са съставили чиновниците на Държавна организация за метрологичен и механически контрол след инспекции в над 207 търговски обекта в границите на акцията „ Безопасна Коледа 2023 “.

Целта на качпанията е да се подсигурява сигурността на най-търсените артикули по време на коледните и новогодишни празници.

След инспекциите са издадени заповеди за прекъсване на разпространяването на един тип детска играчка и 44 типа гирлянди. На място в комерсиалните обекти са издадени заповеди за прекъсване продажбата на други 5 продукта без съдебна експертиза маркировка.

Проверките са осъществени в интервала 1-20 декември 2022 година от чиновници от Главна дирекция „ Надзор на пазара “. Инкпектирани са общо 475 разнообразни продукта, включително детски играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически произведения.

Проверени са 148 детски играчки . При 64 са открити несъответствия:
Един тип играчка е с забележими несъответствия и за нея е издадена заповед за прекъсване от разпространяване.Два продукта са без съдебна експертиза маркировка.47 продукта са без указания за приложимост на български език или без съществуване на предупредителни текстове.18 продукта са без нанесени название и адрес на икономическия оператор, пуснал продукта на пазара.
При електрическите гирлянди са тествани 205 разнообразни по тип, модел и марка артикули. Несъответствия са открити при 97 продукта:
Издадени са 24 заповеди за прекъсване разпространяването на 44 електрически гирлянди с забележими несъответствия.Един артикул гирлянда е без съдебна експертиза маркировка.46 гирлянди са без указания за приложимост на български език.69 гирлянди са без нанесени название и адрес на икономическия оператор, пуснал продукта на пазара.
В рамките на акцията са тествани също 122 пиротехническите произведения . Открити са 13 несъответстващи пиротехнически произведения:
2 продукта са без съдебна експертиза маркировка.5 продукта са без указания за приложимост на български език1 артикул е без название и адрес на икономическия оператор, пуснал продукта на пазара.
Кампанията се организира обичайно всяка година и сравнителните резултати демонстрират, че относителният дял на несъответстващите артикули понижава, показват от ДАМТН.

Все още на пазара участват играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически произведения, които не подхождат на законовите условия. Най-често продуктите са без директива за приложимост или непълна такава, както и без нанесено название и адрес на виновния икономическия оператор.

Снимката е илюстративна
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР