65% от гражданите определят като най-важното качество на следващия главен

...
65% от гражданите определят като най-важното качество на следващия главен
Коментари Харесай

Юрист: 65% от гражданите искат следващият главен прокурор да е политически независим

65% от жителите дефинират като най-важното качество на идващия основен прокурор да е „ Политическа самостоятелност “. От тук следва да стартира диалогът какво значи политическа самостоятелност. Важно е тя да се мери.
Това разясниха в предаването „ Лице в лице “ юристът Биляна Гяурова, която дружно с Петър Славов и Николай Цветоков изрекоха позициите си за идната борба за основен прокурор на България.

Според Гяурова, в случай че е политически самостоятелен новия основен прокурор, Прокуратурата по този начин няма да се трансформира в бухалка на властта. Тази самостоятелност може да се мери и посредством механизъм на отчетност и отговорност пред страната.

Петър Славов разяснява, че след измененията в закона номинации за нов основен прокурор могат да вършат трима членове от Висш съдебен съвет и министъра на правораздаването, който към този момент се отхвърли от това си право. Преди кръгът на номиниращите бяха необятен, в този момент е казано, че единствено хора от прокурорската гилдия и то единствено трима. Всички знаем кой управлява тази гилдия. Те са общо 11 души. Цялото българско общество и всички съсловни организации следва да имат право да повдигнат кандидатура, сподели още Славов.

Гяурова, разяснява и състоялата се кръглата маса, проведена от президента Румен Радев. По думите й там се е провел доста стойностен спор, изчистен от личностни нападки. По думите й сходна активност и активизация на президента е оправдана, тъй като съгласно закона процедурата може да стартира най рано 6 месеца преди избора. Голяма част от качествата, които би трябвало да има основния прокурор са написани в закона, само че тематиката на кръглата маса бе във връзка с публичните упования. Стана ясно, че публичните упования са той да е политически самостоятелен, изясни Гяурова.

Цветков обърна внимание, че всички медии които в този момент назовават основния прокурор „ бухалка “, при избора му са го представяли като рупор на справедливостта. Според него през днешния ден е почнал доста значим спор за „ тримата огромни “, импортиран от министъра на правораздаването. Според предлагането основния прокурор и шефът на Върховен административен съд могат да бъдат отстранявани от служба до година и половина до момента в който тече инспекция против тях.

Славов направи уточнението, че става въпрос за трима членове от съответната гилдия, което значи че могат да са от прокурорската гилдия, на които основния прокурор е началник и това опорочава процедурата. Той добави още, че е написано, че могат да бъдат разследвани единствено за „ умишлени закононарушения “, само че липсва уточнението „ от общ темперамент “, което също е пропуск, който не би следвало да се одобри. По думите му основният прокурор не е прокуратурата, той управлява тази институция, само че той еднолично не може да се разпорежда. През 2016 година бяха направени промени, които понижиха централизизацията на институцията, напомни Славов.

Гяурова дефинира почналия през днешния ден спор като „ безусловно бутафорен “. По думите й от началото на тази година се приказва, че процедура да се носи отговорност от „ тримата огромни “ е условие на Европейска комисия, само че това не е правилно. Във всички отчети и рекомендации става въпрос единствено за основния прокурор, безапелационна бе Гяурова. Според нея Европейска комисия няма по какъв начин да си разреши подобен гаф и да сложи на едно равнище съдът и прокуратурата. Няма страна в Европейски Съюз при която ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор се сложени на едно. Тя добави, че съгласно нея е несериозно е да бъдат предоставени на участниците доста съществени текстове, едвам 10 минути преди започване на един сходен спор.

Цветков заяви, че понеделник идват специалисти от Европейска комисия с които да бъдат разисквани тези въпроси.

Тримата адвокати разясниха и думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че „ следва кална и мръсна борба. Според Цветков тя постоянно е била такава. Славов изрази вяра и предложения неправителствения бранш и съсловните организации да излъчат от средите си да номинации, които да бъдат препоръчани и вероятно припознати от министъра или тримата номиниращи от Висш съдебен съвет. По думите му номинацията на основен прокурор от средите на прокуратурата наподобява като предупреден избор.

Гяурова изрази мнението, че борбата зависи от Висш съдебен съвет, тъй като той е стопанин на тази процедура, с която към този момент закъсняват. Тя посочи, че какъв брой кална и мръсна ще е борбата зависи от Висш съдебен съвет, тъй като те имат процедури по какъв начин да реагират против нападки и очернящи акции, каквито нормално се водят посредством медиите. Гяурова разяснява още, че с изместването на чуването на претендентите на 24 октомври се съкратява времето за спор, който Висш съдебен съвет може да инициира.

Цветков приключи с думите, че до момента в който няма концепции и цели само се спекулира с имена на хора и профили. По думите му от министъра на правораздаването зависи дали би припознал номинация от цивилен среди, само че той е политическа фигура и това изначално наподобява невероятно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР