60 години след засекретяването му руската прокуратура обяви, че възобновява

...
60 години след засекретяването му руската прокуратура обяви, че възобновява
Коментари Харесай

60 г. по-късно пак разследват мистериозната смърт на 9 руски планинари

60 години след засекретяването му съветската прокуратура разгласи, че възобновява следствието по един от най-мистериозните случаи в историята - гибелта на деветима съветски планинари в прохода Дятлов. Участниците в планинската експедиция са видени последно в края на януари 1959 година, когато по проект трябвало да изкачат два върха в Северен Урал. Няколко седмици по-късно палатката им е открита в планински проход, раздрана от вътрешната страна, а телата и на деветимата са открити измръзнали в покрайнината, оповестява " Дарик ".

През годините казусът е обект на всевъзможни теории, вариращи от секретно руско оръжие до похищение от извънземни. По гледище на околните на починалите прокуратурата в Свердловск разгласи, че следствието ще бъде обновено, като със модерна техника ще се проверяват три най-вероятни версии - всичките свързани с естествен феномен.

Експедицията е водена от 23-годишния Игор Дятлов, на който по-късно е кръстен и проходът. В края на януари групата студенти се пробва да изкачи уралския връх Отортен, само че поради снежна стихия деветимата се отклоняват в близкия проход и вземат решение да пренощуват там. Оттогава и следите им се губят. На 20 февруари стартира издирвателна експедиция, която открива палатката им раздрана от вътрешната страна. В идващите седмици телата и на деветимата са открити разпръснати в границите на няколкостотин метра от лагера. Някои от тях са открити боси и по долни дрехи.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР