60% е средната цифра на загубите на вода в България.

...
60% е средната цифра на загубите на вода в България.
Коментари Харесай

ВиК дружествата не си събирали парите и от богатите квартали

60% е междинната цифра на загубите на вода в България . Това са данни от години и се признават от браншовите организации.

" Намаляването на загубите е тежък развой, изисква вложения, методически и експертен метод и неизменност, а това не се случва в България ", съобщи инж. Иван Иванов, ръководител на Сдружение " Българската асоциация по водите " в студиото на Нова телевизия.

Той призна, че има ВиК сдружения и с 80% загуби, а като образец даде това в Добрич .

" Голяма част от загубите се дължат на нерегламентирано прилагане ", изясни Иванов и съобщи, че това е проблем и на постоянните платци . Като единствен метод да се овладеят кражбите той обаче уточни смяна в нормативната база , защото не може да се търси отговорност от нелегално присъединение. Отказа обаче да разяснява събираемостта в ромски махали, а сложи акцент върху богати квартали, където също имало направени отклонения, за коите не са заплаща.

се чака в четири града в страната - Велико Търново, Габрово, Плевен и Русе . Рекордно е настояването за нарастването във Велико Търново - 45% . Така водата от 2,38 лв. за кубик ще стане 3,46. В Русе нарастването се планува да бъде с 30 на 100 по отношение на цената от предходната година, а плановете на локалното зов са до 2026 година кубик вода да нарастне с цели 74%.
 Омбудсманът брани от скъпа водата хората в Плевен, Търново, Габрово и Русе
Омбудсманът брани от скъпа водата хората в Плевен, Търново, Габрово и Русе

Според нея покачването е голословно и няма да усъвършенства качеството на услугата

Иванов изясни, че най-вероятно новите цени ще влязат в действие от 1 юни и обоснова това с общата инфлация, в това число за ток, материали и труд . " Всички тези съставни елементи се усилиха, няма по какъв начин и ВиК услугите да не се усилят ", изясни Иванов. По думите му ВиК сдружения към този момент редуцират чиновници , само че това не може да овладее цените. " Голяма част от чиновниците работят за минимална заплата ", изясни Иванов.

Държавата се пробва да подсигурява минимална консумация на всяко домакинство, посредством по този начин наречената обществена търпимост . В не малко области тази горна граница е стигната, да вземем за пример във Видин ", изясни Иванов.

В момента се преглеждат другите 5-годишни бизнес проекти, като в тях се залагат задачите и цените за 5 години напред , изясни още той, само че и не разяснява, че всички институции, в това число и омбудсмана, декларират, че въпросните проекти не се извършват, само че постоянно сдруженията залагат повишение на цената.

Според Иван Иванов има пет ограничения , които би трябвало да се вземат, с цел да се ограничи скокът и изброи - енергийна успеваемост, цифровизация, концентрация на процесите, привличане на частна експертиза и капитали, посредством така наречен контракти с обезпечен резултат. Не загатна обаче възобновяване на инфраструктурата , с цел да се лимитират течовете и загубите по мрежата, както и качеството на водата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР