6 септември е Денят на Съединението. 136 години обединена България.Денят

...
6 септември е Денят на Съединението. 136 години обединена България.Денят
Коментари Харесай

136 г. обединение: Събитието, с което показахме, че между българите няма граници

6 септември е Денят на Съединението. 136 години обединена България.

Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия е едно от най-значимите събития в историята ни. През 1885 година българите реализират първия стадий от националното си обединяване и проверката на Берлинския контракт.

Десетки самодейци вземат участие във възстановката на паметния миг преди 136 години.

Честванията започнаха още нощес в цялата страна. Събитията започнаха още рано сутринта. Пловдивският духов оркестър даде начало на празника.

Пред паметника на Захари Стоянов поставиха венци и цветя, а в в храма " Света Богородица " беше отслужен церемониален молебен. Отново там - в двора на храма, беше открит и паметника на Гаврил Кръстевич.

А политическите персони у нас приканиха за единство в празничния ден.

В приветствието си ръководителят на Народното събрание Ива Митева показва страдание, че 46-ият парламент не е станал образец за единство.

" Вярвам, че политическите сили са си извлекли нужните поучения и ще бъдат по-конструктивни и диалогични в идващия парламент, с цел да не разочароват за следващ път българските жители. "


Президентът Румен Радев се обърна към народа от Раковски. Премиерът Стефан Янев счита, че мощното общонародно придвижване за обединяване е в основата на националния напредък.

Лидерът на партия " ИТН " Слави Трифонов поздрави българите с песента „ Де е България “ по стихотворението на Иван Вазов, изпълнена от „ Ку-ку Бенд “. Трифонов уточни, че още преди 136 години българите са посочили кое е вярно.


В обществената мрежа Facebook поздрави и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, само че разкритикува президента, че разделя страната, а не пази нейното единение.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова посети къщата на Иван Вазов и прикани към обединяване.

„ Да България “ поздравиха от своя профил, че Съединението прави силата, когато мощните сме дружно.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ също поздрави във „ Facebook “ и направи паралел с историческите събития.

За Мая Манолова от " Изправи се.БГ! Ние идваме! " днешният ден е най-силният образец за обединяване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР