59 издателства от цяла България ще гостуват на тазгодишното издание

...
59 издателства от цяла България ще гостуват на тазгодишното издание
Коментари Харесай

Пловдив става царство на книгите за Пловдив чете

59 издателства от цяла България ще гостуват на тазгодишното издание на фестивала „ Пловдив чете”. Той стартира на 14 юни и ще продължи да 20 юни.

Планирани са 67 разнообразни мероприятия като два от акцентите са изнесени по-рано.

На 10 юни в къщата с експозицията на Енчо Пиронков ще бъде показана книгата на Емил Стоицов.

На идващия ден в НБ „ Иван Вазов” гостува проф. Александър Шурбанов, който ще показа романа си „ Закуска с нар”. Тази година професорът навършва 80 години.

На фестивала ще бъдат завършени няколко артистични пространства за разнообразни презентации. Такъв ще е павилионът „ Fluka” и Bee Bop Cafe. Покрай Алеаята на книгата ще бъде самостоятелен и ъгъл за четене на деца.

На площада ще бъде инсталирана инсталацията „ Кинематограф” с която пловдивчани ще могат да гледат дребни от кое място кино.

Наградата „ Орфеев венец” и „ Златната четка” ще бъдат връчени на 14 юни от 20 часа на Античния спектакъл. Същия ден в къщата музей „ Христо Г. Данов” в 17 часа ще бъде дадена едноименната премия на Министерството на културата.

В одеве приключилия Панаир на книгата в София са взели участие 130 издателства.



„ Трябва да се има поради стопанската система на тези участия – за издателства отвън Пловдив и София те са доста скъпи. И все пак „ Пловдив чете” е един от най-силните в България”, акцентира Красимир Лозанов от „ Жанет 45”.

Във фестивала ще вземат участие 58 доброволци, като 30 от тях работят доста интензивно. Сред тях има възпитаници от Хуманитарната и Английската гимназия.

Тази година " Пловдив чете " излиза с ново лого. То е дело на пловдивската дизайнерка Елица Сърбинова.

На презентацията на програмата на " Пловдив чете " този път отсъства издателката Божана Апостолова. Тя бе на откриването на фестивал на детската книга в Сливен.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР