55% от прегледаните хора в малки населени места не са

...
55% от прегледаните хора в малки населени места не са
Коментари Харесай

55% от прегледаните хора в малки населени места не са посещавали лекар специалист от година

55% от прегледаните хора в дребни обитаеми места не са посещавали доктор експерт от една година. Това излиза наяве от оценката и резултатите на програмата за обществена отговорност „ Забавно лято, грижовна есен “ на фондация bCause в съдействие с Българска болнична асоциация (ББА) и финансовата поддръжка на Филип Морис България. През есента на 2021 година бяха проведени прегледи от лечебни заведения от ББА за възрастни хора в 24 обитаеми места от тютюнопроизводителни райони. Прегледите в област Русе, Пазарджик и Благоевград се организираха в интервала 7-24 септември 2021 година

Общият брой на прегледаните хора и в трите района е 1418 души. Прегледаните хора до 65 година са 704, а над 65 година – 714, оповестиха от ББА.

„ Целите на плана „ Забавно лято, грижовна есен “ съответствува с задачата на ББА да създадем здравната система налична за всички пациенти. При визитите на лекари в дребните обитаеми места беше открито, че има хора, завърнали се от чужбина без здравноосигурителни права. В същото време е значимо да отбележим, че макар че програмата е предопределена за възрастни хора, не е върнат никой, потърсил лекарска помощ, в това число и деца “, разяснява адв. Свилена Димитрова, ръководител на ББА.

Установените случаи на болести по информация на пациентите и доказани с прегледите е 727 или 51%. В същото време откритите случаи на болести, неглижирани или нелекувани редовно от пациентите, са 112 – близо 8%. Установени са 93 случая на болести, незнайни досега на пациентите.

Предписаните ограничения за предварителна защита са близо 800, а предписаните ограничения за лекуване са над 240.

Екипи от лекари експерти по кардиология, гастроентерология, ортопедия, урология, неврология, офталмология и ендокринология организираха прегледи по места съгласно декларираните потребности. Прегледите се реализираха от медицински експерти от лечебните заведения МБАЛ „ Хигия “, Пазарджик, МБАЛ „ Пулс “, Благоевград и УМБАЛ „ Медика “, Русе – които са членове на ББА, в Крумовград, Странджево, Бенковски, Чорбаджийско, Чакаларово, Стамболово, Силен, Шишманово, Караманци, Сатовча, Вълкосел, Кочан, Слащен, Абланица, Хаджидимово, Дулово, Нова черна, Цар Самуил, Искра, Окорш, Правда, Черник, Браничево, Ясенково.

„ Над 600 души са съумели да прегледат екипите на болница „ Хигия “ през есента на 2021 година Бих желала да благодаря на фондация bCause, че ни даде опция да отидем там, където има потребност от нас като лекари “, съобщи доцент доктор Цветелина Спиридонова, изпълнителен шеф на болница „ Хигия “.

Предписаните ограничения за предварителна защита от лекарите и в трите района включват хранителен и двигателен режим, рехабилитация.

Сред предписани ограничения за лекуване са планов банкет, нова терапия, спомагателни лабораторни изследвания; нови лекарства, планова хоспитализация, оперативно лекуване, очила, спомагателни прегледи, в това число незабавна хоспитализация.

Забавно лято, грижовна есен” се реализира в тютюнопроизводителните райони от 2015 година насам - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен, от Фондация BCause с финансовата поддръжка на Филип Морис България като част от самодейностите на компанията за корпоративна обществена отговорност и световната й тактика за стабилно развиване. Освен здравни грижи програмата обгръща още и областите обучение и предприемачество.

За миналите 7 години “Забавно лято, грижовна есен” обхвана над 3 255 деца сред 7 и 14 година, 117 учители, 6 400 възрастни хора и 250 екипа млади бизнесмени в 26 дребни обитаеми места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни района. Досега в програмата са вложени общо към 1,4 милиона лв..

Програмата е притежател на редица влиятелни награди за цялостна корпоративна обществена отговорност и стабилно развиване, както и за принос в сферите на образованието, здравната грижа и поощряване на предприемачеството в България.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР