54% от населението в България използват за отопление дърва и

...
54% от населението в България използват за отопление дърва и
Коментари Харесай

54% от населението у нас се отопляват с дърва и въглища

54% от популацията в България употребяват за отопление дърва и въглища, 28,6 на 100 - електричество, 15 на 100 - централизирано топлоснабдяване. Газоразпределителната мрежа не се употребява в цялостния ѝ размер, тъй като, макар че към 10% имат достъп до природен газ, единствено 2% от тях употребява природен газ за отопление. Тези данни показа Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя добави, че сред 77 % и 82 % от общите излъчвания на фините прахови частици (ФПЧ) са в следствие от битовото отопление за интервала 2011-2016 година През 2016 година 55,5 % от излъчванията на ФПЧ са в следствие от стационарно изгаряне за битовото отопление, най-вече от изгарянето на дърва и въглища.

През 2014 година над 570 000 консуматори са употребявали топлофикационната мрежа в България (71 % в София), от които близо 17 % не са употребили услугата, добави Диловска. През 2016 година приблизително за година в България непланираните спирания на тока са били към 113 минути, плануваните са били към 170 минути годишно, уточни Диловска, представяйки последните данни на Агенцията за коопериране на енергийните регулатори.

В Дания, Германия и Люксембург (с по-малко от 30 минути са били с минимум непланирани спирания на тока, тъй като в тези страни имат максимален брой подземни кабели, които не подлежат на замръзвания. Тези страни са с съвсем нулеви планувания спирания. С най-вече планувани спирания през този интервал са били в Латвия - към 230 минути, до момента в който най-вече непланирани прекъсвания са регистрирани в Румъния - с към 375 минути годишно. Статистиката демонстрира, че колкото повече са разноските на електроразпределителните компании в възстановяване на качеството на услугата, толкоз по-малки са загубите на потребителите от ниско качество на електрозахранване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР