52 340 души са се отказали от задължителното допълнително пенсионно

...
52 340 души са се отказали от задължителното допълнително пенсионно
Коментари Харесай

Над 52 хил. души се отказали от пенсионните фондове и се върнали в НОИ |

52 340 души са се отказали от наложителното в допълнение пенсионно обезпечаване в универсалните пенсионни фондове и са върнали превежданата там част от осигуровката си в Националния застрахователен институт. Това демонстрират данни на Национален осигурителен институт към октомври 2020 година, обявени през днешния ден оттова.

20 240 от тях към този момент са пенсионери. Останалите съставляват 1,6% от общия брой на обезпечените към август 2020 година хора, родени след 31.12.1959 година Само те са изправени пред алтернативата дали да се обезпечават за пенсия единствено в Национален осигурителен институт или и в Национален осигурителен институт, и в УПФ. Тъй наречената втора пенсия (допълнителното задължително пенсионно осигуряване) в УПФ единствено условно е " втора ", защото при въвеждането ù размерът на осигурителната вноска се резервира и в действителност тя се поделя (не поравно) сред Национален осигурителен институт и УПФ. В резултат от това пенсията от Национален осигурителен институт, разумно, се понижава за осигуряващите се на двете места. Дали двете пенсии биха били равни на една цяла от Национален осигурителен институт е въпрос, по който има спор. Ако човек желае да пресметна за себе си, би трябвало да вземе освен данните за доходността на фонда, където се превеждат парите му за така наречен втора пенсия. Добре е да приспадне и таксите, които му се удържат, с цел да има действителна визия за крайния резултат. Не е без значение и какъв брой години ще се натрупат пари в УПФ. Сред позитивните страни на обезпечаването в УПФ е самостоятелна и сумата се унаследява.

По мотив възобновения неотдавна спор в днешното си прессъобщение Национален осигурителен институт написа още:

" Изчисляването на самостоятелния коефициент при разпределяне на пенсии, свързани с трудова активност, от Националния застрахователен институт (НОИ) се осъществя за всички обезпечени лица при прецизно съблюдаване на нормативно откритите правила. Това включва както метода за пресмятане размера на пенсиите и в частност – за пресмятане на самостоятелния коефициент, като детайл от пенсионната формула, който е нормативно регламентиран в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), по този начин и детайлизирането на разпоредбите в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

На тази основа са създадени и поредно във времето се ползват ясни методики за пресмятане на самостоятелния коефициент при установяване размера на пенсиите, свързани с трудова активност, отпуснати с начална дата преди и след 31.12.2018 година В тях са възпроизведени нормативните правила и е избрана формулата за пресмятане на коефициента. Методиките отразяват самостоятелния принос и осигурителната история на всяко лице по интервали на обезпечаване, в това число и случаите, в които се понижава или не осигурителният приход, с който се пресмята самостоятелният коефициент на лицата, подлежащи на наложително обезпечаване и в повсеместен пенсионен фонд (УПФ).

Във функциониращите от началото на 2002 година универсални пенсионни фондове наложително се обезпечават за спомагателна пенсия лицата, родени след 31 декември 1959 година, в случай че са обезпечени във фонд „ Пенсии “, надлежно във фонд „ Пенсии за лицата по член 69 “, на държавното публично обезпечаване (ДОО), в случай че не са избрали да трансформират обезпечаването си към съответните пенсионни фондове на ДОО.

От самото начало КСО планува понижаване на самостоятелния коефициент за интервалите, през които лицата са били обезпечени в повсеместен пенсионен фонд. Намалението се прави въз основата на съотношението сред размерите на осигурителните вноски за повсеместен пенсионен фонд и за фонд „ Пенсии “ на държавното публично обезпечаване за трета категория труд за лицата родени преди 01.01.1960 година Съотношението за всяко обезпечено лице се дефинира самостоятелно съгласно конкретиката на неговата осигурителна история. Изрично са регламентирани и случаите, в които осигурителният приход, от който се пресмята самостоятелният коефициент на разположение, родено след 31 декември 1959 година, не се понижава, като това са хипотезите, когато към датата на постановяване на разпореждането за разпределяне на пенсията:

• лицето е с променено обезпечаване по член 4б от КСО, или

• лицето е възобновило обезпечаването си в повсеместен пенсионен фонд по реда на член 124а от КСО – за месеците, през които лицето не е било обезпечено в УПФ и насъбраните средства от самостоятелната му партида са били трансферирани в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система,

• средствата на лицето са били трансферирани във фонд " Пенсии ", надлежно във фонд „ Пенсии за лицата по член 69 “ на ДОО.

С промени в КСО в действие от 2016 година законодателят даде опция на лицата, родени след 1959 година, да трансформират обезпечаването си от повсеместен пенсионен фонд във фонд " Пенсии ", надлежно във фонд " Пенсии за лицата по член 69 " на ДОО, с увеличена осигурителна вноска в размера на осигурителната вноска за повсеместен пенсионен фонд, при следните условия:

• не по-късно от пет години преди да навършат общата пенсионна възраст по член 68, алинея 1 от КСО;

• да не им е отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст.

Въз основа на заявката, насъбраните средства по самостоятелната партида на лицето в УПФ се трансферират в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система, така наречен „ Сребърен фонд “. Дружеството, ръководещо универсалния фонд, би трябвало да трансферира средствата в шестмесечен период от датата на заявката. То е задължено в едноседмичен период от превода да изпрати на обезпеченото лице извлечение от самостоятелната му партида, с което да го уведоми за прехвърлянето и за размера на преведените средства. След разпределяне на пенсия по част първа на КСО, както и при гибел на разположение, направило преди този момент избор за смяна на обезпечаването, средства му, трансферирани в „ Сребърния фонд “, се превеждат във фонд „ Пенсии “, надлежно фонд „ Пенсии за лицата по член 69 “ на ДОО.

Националният застрахователен институт още веднъж акцентира, че прецизно ползва съществуващата законова рамка и във връзка с отпущането на пенсии от държавното публично обезпечаване се управлява само от законосъобразността на своите дейности и спазването на записаното в съответните нормативни документи. Всяка друга интерпретация за ролята на Национален осигурителен институт в пенсионното произвеждане би била подвеждаща и не би отговаряла на фактическата страна на нещата. Евентуалната смяната на съществуващата правна рамка, в това число и промяна на методиката за пресмятане на самостоятелния коефициент, минава само и единствено през законодателни промени ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР