51% ръст на сигналите за онлайн престъпления.Имаше реална заплаха от

...
51% ръст на сигналите за онлайн престъпления.Имаше реална заплаха от
Коментари Харесай

51% ръст на сигналите за онлайн престъпления

51% растеж на сигналите за онлайн закононарушения.

Имаше действителна опасност от закриване на Центъра за безвреден интернет при започване на годината , съобщи пред БНР Антоанета Василева от центъра.

„ Въпреки над 9-месечното ни изпитание да притеглим вниманието на държавните институции и да съфинансират работата на центъра, за жалост центърът беше подложен в доста сложна обстановка.

„ Сентио “ ни избавиха, тъй като в случай че те не ни бяха подали ръка, ние в действителност трябваше да затворим двете линии от 1 февруари “, изясни тя пред БНР.
По думите й на телефонните линии, които се обслужват от центъра, всеки може да подаде сигнал за киберзаплахи, за закононарушения против деца,
за нелегално или неуместно наличие, за случаи на полова онлайн употреба.

Тази рецесия за центъра се случи в миг, в който следим доста съществено повишаване на сигналите за онлайн закононарушения против деца за 2022 година , акцентира Василева през днешния ден, когато означаваме Международния ден за безвреден Интернет. И даде съответни данни:

Имаме голям пик, растеж от 51% по отношение на предходната година.  Такъв пик наблюдавахме при първата коронавирус пандемия – от 100% растеж на сигналите през 2020 година, когато имахме към 16 хиляди сигнала.  За предходната година имаме 23 800 сигнала . Това демонстрира, че закононарушенията онлайн, изключително против деца, бележат растеж и е доста значимо да има кой да подаде ръка и да записва сигнала, да посъветва родители и деца какво да създадат “.

Константин Веселинов от „ Сентио “ – компания за киберсигурност, която е помогнала за спасяването на Центъра за безвреден интернет от закриване, изясни, че го е стимулирало това, че не е имало кой различен, което, съгласно него, е срамно.

Нямаше кой да поддържа потребността на децата от такава поддръжка , акцентира той и продължи:

„ Вашето дете има потребност от помощ, вие имате потребност от помощ.

В този миг разбирате, че страната не може да отдели някаква смешна сума, с цел да поддържа тази самодейност.

Да няма кой да помогне на децата в нужда… Срамно е!  Господата в костюми, които са народни представители – аз разгадавам те да се разсънят и да създадат нещо по въпроса “.

За българските деца онлайн тормозът е най-сериозният риск, следван компактно от половата онлайн употреба , заяви Антоанета Василева:

90% от сигналите, които имаме на горещата линия, са за полова онлайн употреба . Това значи разпространяване на фотоси и видео материали, които съдържат еротично или порнографско наличие с деца, на което деца са карани да се разсъбличат или да вършат полови дейности “.

Другото, което се следи, е онлайн стриймингът на полова употреба , което ще е предизвикателство за проверяващите органи в идващите години, означи тя.

Според нея с изключение на мощна държавна политика е доста значимо родителите и просветителната система да са готови да посрещнат тези опасности.

За предходната година с изключение на онлайн издевателството, следим измами, злоупотреби и закани с фишинг мейли , сподели Василева и даде образец:
„ Имахме сигнал от 17-годишно момче, което ни се обади с молба за помощ,
тъй като беше получил на няколко мейла фишинг мейл, на който го заплашват, че са снимали какво е правил той на компютъра си, че е влизал в нецензурен уеб сайтове, заплашват го, че в случай че не заплати избрана сума, ще пуснат на всичките му другари това, което той е гледал.

Децата, макар че са много умели в боравенето с цифрови устройства, не са готови за рисковете в мрежата.  Рисковете стават все по-комплицирани “.

Константин Веселинов  предложи на децата, а и възрастните, които получават фишинг мейли, да не се плашат  и да не се поддават на изнудване. 62% от болестите стават посредством фишинг, акцентира той.

„ Да каже на родителите си и да предприемете нещо с тяхно познание “ – обърна се Веселинов към децата. Според него хубаво е  родителите да изясняват на децата си, какво може да последва от обещано тяхно деяние , тъй като децата не виждат дълготрайно.
Преди коронавирус пандемията първата възраст, в която децата влизаха в интернет, беше 7 години,
уточни Антоанета Василева.

По думите й  в този момент обаче децата на 3-4 години към този момент са в Интернет.  Според нея несъответствуващото наличие в тази възраст е доста рисково.

Деца сред 7-12 години най-често попадат в онлайн тормоз , акцентира още тя и изрече мнението си, че  учебният и онлайн тормозът към този момент са едно цяло .
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР