500 тона полиетиленови отпадъци гният с години под слънцето и

...
500 тона полиетиленови отпадъци гният с години под слънцето и
Коментари Харесай

500 тона боклуци гният на открито под носа на институциите

500 тона полиетиленови боклуци гният с години под слънцето и дъжда в Ново село, сигнализираха локални хора. Въпреки че са складирани в частен парцел с висока и плътна ограда, поданици на селото се притесняват от причиняването на екологична злополука, откакто гниещите боклуци са оставени да се саморазпадат под намерено небе. При мощен вятър замърсен полиетилен лети из целия икономически двор и градините в близост.

Ново село е известно с една от най-плодородните аграрни земи в региона,

място, където главен занаят е зеленчукопроизводството. На метри от мястото се намират две фабр​ик​и за консерви - " Адела " и " Екофрут ", където има завод за бутилиране на вода " Кристал ".

Имотът е нает от компания " Еленови-Пласт " ЕООД, която повече от 10 години се занимава с преправка на боклуци, изясни пред " Марица " Иван Еленов, показал се за притежател на отпадъците. Справка в Търговския указател сочи, че компанията се занимава с преработване на пластмаси, събиране и предпазване на неопасни боклуци, както и произвеждане и търговия с полиетиленов и книжен амбалаж и други позволени от закона действия. Мястото е някогашен селскостопански двор, в който са били ремонтирани трактори. След това парцелът попада в частни ръце и стартира да се отдава чартърен от Лъчезар Тенев. Дълги години той има

дребен дял в " Еко Фрут 1 " ЕООД, където е съучастник с сдружение на Ветко Арабаджиев.

Дворът на парцела е близо 5 дка и през днешния ден наподобява на бунище, а намиращата се вътре едноетажна постройка е със следи от пожар. Планини от багове с разнообразни боклуци от полиетилен - опаковки от мокри кърпички, остарял найлон, пластмасови бутилки от безалкохолни питиета и други, са струпани на терена. Откъде идват, е мъчно да се разбере, защото огромна част от чувалите са прегорели от слънцето, раздрани, а надписите - от дълго време избелели. Местни поданици обаче позволяват, че измежду боклуците може да има и денкове с италиански отпадък.

Обвиненията изрично бяха отхвърлени от Иван Еленов. Той съобщи пред " Марица ", че

отпадъците не са рискови,

става дума за полиетилен, който преработва до гранули, а в цеха в Триводици правили даже керемиди. Купувал полиетилен единствено от България, а когато гръмнал абсурдът с италианския отпадък, бил проверяван, само че инспекторите не установили нарушавания. Еленов описа, че още от 2009 година е на мястото и не е получавал недоволства от хората в региона. Ползва парцела чартърен, като плащал на Лъчезар Тенев, изясни Иван Еленов. Според него складирането на полиетиленовите боклуци навън не е проблем, защото найлонът не е рисков боклук. Освен това високата ограда пречи за разнасянето му в региона.

Еленов не скри, че защото от две години е с изтекло позволение, което има намерение скоро да възобнови, е спрял да приема боклуци в Ново село. Смята, че струпаните на терена отпадъци може да преработи за година, а отпадъкът не съставлява екологична опасност.

ПАЛЕЖИТЕ

Иван Еленов изясни, че в страната са 10 души, които се занимават с този бизнес. Обяснява, че два пъти е имал тежки моменти и е стигал до банкрути с 2 млн. лева загуби. Преживял е два палежа - през 2011 и 2013 година, като подозира, че зад тях стоят съперници. Преди са работили 300 души при него, в този момент би трябвало да се оправя с 10 души.

Екоинспекцията чака покана, с цел да ревизира

Представителите на нито една институция не се оказват обезпокоени от скупчването на голямото количество боклуци под намерено небе в Ново село. Кметът Иван Стойев в началото изясни, че не се сеща за такова хранилище, и допусна, че отпадъците са се натрупали поради дефицит на контейнери.
В РИОСВ-Пловдив също, наподобява, не знаят за сметището. На въпрос на “Марица” от екоинспекцията дадоха отговор, че сигналът е заведен и ще бъде тестван. Редакцията ще разгласява резултатите от инспекцията на екоинспекцията незабавно щом ги получи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР