500 метра под леда, покриващ морето Уедъл на Антарктида, се

...
500 метра под леда, покриващ морето Уедъл на Антарктида, се
Коментари Харесай

Уникална находка: На 500 метра под леда на Антарктида живеят странни риби

500 метра под леда, покриващ морето Уедъл на Антарктида, се намира най-голямата известна колония от гнездещи се риби в света, откри ново изследване.

Приблизително 60 милиона дейни гнезда от един тип – Ледената рибка на Йона / Neopagetopsis ionah/, се простират на минимум 240 квадратни километра. Много риби основават гнезда - от сладководни цихлиди до рибите фуфайки. Досега учените са откривали единствено до няколкостотин гнезда на риби.

Ледената риба евентуално има доста и незнайно до момента въздействие върху питателните мрежи на Антарктида, оповестяват откривателите в своя обява в Current Biology.

Дълбоководният биолог Отун Пърсър от Института Алфред Вегенер в Бремерхафен, Германия, и сътрудниците му се натъкнали на солидната колония при започване на 2021 година, до момента в който били на проучвателен круиз в морето Уедъл, което се намира сред Антарктическия полуостров и основния континент.

Изследователите изучавали химическите връзки сред повърхностните води и морското дъно. Част от проучването включвало проучване на живота на морското дъно посредством постепенно изтегляне на устройство зад изследователския транспортен съд на учените. То е записвало видео, до момента в който плува над дъното на океана, и употребява тон, с цел да картографира характерностите на морското дъно.

При ревизиране на записите учените открили, че камерата е снимала голям брой гнезда на риби. Ледата риба е известна с това, че е единственото живо създание, чиято кръв не съдържа хемоглобин.

Учените са удивени от неповторимото изобретение на рибешките гнезда в морето. Най-близко съпоставяне на гнездящите риби може да е това със синьохрилата риба-луна, която също образува колонии за размножаване.

Колонията на ледената риба е „ изумително изобретение “, споделя еволюционният биолог Томас Девинс от Университета на Орегон в Юджийн.

Не е ясно за какво толкоз доста ледени риби се събират на едно място, с цел да се развъждат. Предполага се, че на това място има добър достъп до планктон, който би бил решителен източник на храна за новоизлюпените риби.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР