50 души загинаха, а над 400 бяха ранени при най-кървавото

...
50 души загинаха, а над 400 бяха ранени при най-кървавото
Коментари Харесай

Какви са били мотивите на стрелеца от Лас Вегас?

50 души починаха, а над 400 бяха ранени при най-кървавото всеобщо ликвидиране в историята на Съединени американски щати. 64-годишен гражданин на щата Невада откри огън от висок етаж на един от огромните хотели с казина в Лас Вегас. Жертвите му са измежду публиката на кънтри концерт. За претекстовете на стрелеца в този момент ще приказваме с интернационалния ни редактор Тоня Димитрова.

 © Българска телеграфна агенция
Тази нощ лъскавият Лас Вегас - един от знаците на американския метод на живот, беше освeтен от сини лампи и огласен от полицейски сирени.

Първите изстрели проехтяват в 22 часа вечерта локално време. Стрелецът се намира на 32-ия етаж в хотел " Мандалей Бей " и открива огън против събралото се голям брой от над 20 000 души на музикален фестивал, който е почнал още от петък. По време на осъществяването на кънтри артиста Джейсън Олдиън стартира оглушителната пукотевица, която продължава безкрайно 5 минути, следва къса пауза, когато стрелецът стартира да изпразва нов пълнител. Целият Лас Вегас е блокиран от полиция, хората стартират да търсят леговище в околните хотели по 7-километровата права от бул. Лас Вегас
Кой стои зад тази офанзива?
Нападателят е разпознат - това е 64-годишният Стивън Падок - живял е в градче на границата на щата Невада, близо до Лас Вегас. Стивън Падок се самоубива, когато полицията нахлува с следена детонация в хотелската стая, от която той стреля. В стаята му са открити минимум 10 пушки.
Знае ли се какви са претекстовете му?
От полицията отхвърлят да разясняват претекстовете на нападението. Все още не знаем дали става въпрос за терористичен акт, или за всеобщо ликвидиране на човек с душевен проблеми.

Атаката сигурно ще остави бездънен отпечатък в Съединените щати. Американският президент Доналд Тръмп в началото реагира с туит и изрази съболезнования към починалите, а преди минути направи послание към нацията.
Каква беше хронологията на събитията в Лас Вегас?

Най-малко 50 души починаха, а над 400 бяха ранени при пукотевица в Лас Вегас. Убиецът е 64-годишният Стивън Падок. Той откри огън с автоматизирано оръжие от 32-ия етаж на хотел " Мандалей Бей " против публиката на кънтри концерт. Според шерифа на Лас Вегас Падок се е самоубил в престрелка с служители на реда. Мотивите му не са известни.

Лас Вегас. 22,08 ч локално време. 22 хиляди души е публиката на последния концерт от тридневния кънтри фестивал " Руут 91 ". На сцената в източната част на световноизвестния с блестящите си хотели и
казина бул. " Лас Вегас " е звездата Джейсън Олдийн.

Гърмежите бързо провокират суматоха измежду множеството. Хората бягат през глава. Чудят се какво става. Чувството е на ужасяваща беззащитност. Дълги като цяла безкрайност минути, не е ясно от кое място се стреля. Една по една всички здания в близост заключват вратите си. Не е ясно дали не става въпрос за нахлуване на проведена терористична група. Ситуацията е овладяна малко над час и половина по-късно.
Джо Ломбардо, шериф на Лас Вегас: Имаше позвънявания по радиостанцията за интензивна пукотевица от хотел " Мандалей Бей " към концерта на " Руут 91 " от другата страна на бул. " Лас Вегас ". Установихме, че стрелецът е на 32-ия етаж на хотела. Щурмувахме я и влязохме в престрелка с него. Мъртъв е.
Шериф Лобмардо първо заяви, че служители на реда са простреляли нападателя. Но на една от идващите си конференции промени информацията - най-вероятно си е пуснал самичък патрон, с цел да не бъде задържан. Самоличността му е открита съвсем неотложно, само че не и за какво е стрелял против публиката на кънтри концерта.
Джо Ломбардо, шериф на Лас Вегас: Името му е Стивън Падок, поден е на 9 април 1953-а. Още не са ясни претекстовете му. Но открихме голям брой огнестрелни оръжия в хотелската му стая. Разследването ще продължи дълго. ФБР оказват помощ с всичките си налични запаси.
Падок е бял и е живял в градчето Мъскийт, на границата на щата Невада, където е Лас Вегас, с Аризона. Настанил се е в хотел " Мандалей Бей " на 28 септември. Първоначално органите на реда оповестиха за търсене 62-годишната му другарка Мерилу Денли, която е от азиатски генезис. Полицията я разгласи за вероятен съизвършител в всеобщото ликвидиране, само че по-късно отхвърли тази версия.

Оцелели при стрелбата бяха очевидно облекчени, макар претърпяното:
Пол Дюма, свидетел: Бяхме тъкмо пред сцената, танцувахме и си прекарвахме добре, до момента в който Джейсън пееше. И внезапно чухме " пук, пук пук " - безчет пъти. Помислихме, че са пиратки. Това обаче продължи много дълго - по 15-20 патрона с къси спирания. И тогава разбрахме, че се стреля с автоматизирано оръжие. Мощно освен това.Моник Дюма, свидетел: В подобен миг ти се коства, че това не се случва на яве, само че бързо осъзнаваш, че би трябвало да бягаш, с цел да оцелееш. Цялото семейство останахме дружно и се опитвахме да не се паникьосваме.
Най-кървавият сходен случай в Съединените щати до момента беше стрелбата в Орландо, Флорида, през юни предходната година, когато бяха убити 49 души.

Една българка, чест от група студенти - наши сънародници се озовава в епицентъра на злокобния призрачен сън в Лас Вегас. Мария Костадинова се намира на разстояние от 5-10 минути от мястото на офанзивата и остава блокирана в продължение на часове в един от хотелите в Лас Вегас. Вижте нейния роман.
 Българка в Лас Вегас: Заключени сме в хотел, има суматоха в града Българка в Лас Вегас: Заключени сме в хотел, има суматоха в града
Поне 20 души са починали, а над 100 са ранени след пукотевица на музикален фестивал в Лас Вегас в региона на
казино Мандалей Бей. По информация на полиция...

Вече има известия, че " Ислямска страна " е поела отговорност за нападението в Лас Вегас, само че би трябвало да напомним, че публично от американските управляващи към момента няма удостоверение за терористична офанзива. Според джихадистката организация също по този начин нападателят Стивън Падок е приел наскоро исляма - и отново от американска страна към момента няма сходна информация..

В Невада е в действие един от най-облекчените режими за владеене на оръжие в Съединените щати. Там хората могат да носят намерено оръжия, без да се записват като притежатели на такова. Правят се инспекции при продажба на оръжие, само че пък е позволена и покупко-продажбата сред частни лица. Всеки път при сходна всеобща пукотевица се ускоряват апелите за въвеждане на по-строг надзор върху продажбата и притежанието на огнестрелни оръжия в страната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР