5-членна делегация от Великотърновския университет Св. Св. Кирил и Методий“,

...
5-членна делегация от Великотърновския университет Св. Св. Кирил и Методий“,
Коментари Харесай

Делегация от ВТУ преговаря с Виетнам за обмен на студенти и преподаватели по програмата Еразъм+

5-членна делегация от Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий “, водена от ректора на университета проф. доктор Христо Бонджолов, посети Социалистическа република Виетнам по покана на Университета за обществени науки и хуманитаристика – гр. Ханой, и Асоциацията за виетнамско-българско другарство – гр. Хо Ши Мин.
 vtu4  vtu3  vtu2  vtu
Наситената стратегия включваше среща с българския дипломат във Виетнам госпожа Маринела Петкова, сключване на меморандум за съдействие с Университета за обществени науки и хуманитаристика – гр. Ханой, сключване на съглашение за съдействие с Асоциацията за виетнамско-българско другарство – гр. Хо Ши Мин, среща с ректора и други длъжностни лица на Университета за обществени науки и хуманитаристика – гр. Хо Ши Мин, за разискване на опциите за съдействие в образованието и научните проучвания.
В столицата Ханой и градовете Вунг Тау и Хо Ши Мин бяха извършени вълнуващи срещи с някогашни виетнамски студенти, обучавали се в България. Много от тях през днешния ден са изявени общественици, предприемачи, учени и други Макар и приключили относително от дълго време, те не са не запомнили България и непрестанно повтаряха, че България – тяхната втора татковина, е надълбоко в сърцата им. На срещата в гр. Ханой участваха дипломат Маринела Петкова и господин Даниел Добрев – търговски представител.

Меморандумът за съдействие с Университета за обществени науки и хуманитаристика, който е асоцииран член на Националния виетнамски университет – Ханой, включва необятни благоприятни условия за продан на студенти и преподаватели за образование и научни проучвания. Заместник-ректор на университета е доцент доктор Чан Ти Мин Хоа, която е приключила стопанска система на туризма в Икономическия университет – Варна, и е защитила в България докторска дисертация.

В Хо Ши Мин делегацията гостува на Асоциацията за виетнамско-българско другарство, която включва голям брой членове, всички учили и работили в България. Асоциацията постоянно взема присъединяване в мероприятия и тържества, отдадени на България, към нея действа състав за национални песни и танци. Ректорът на университета подари на асоциацията два национални костюма – един мъжки и един женски. Асоциацията се оглавява от проф. доктор Хоанг Тай Лан – също следвала в България, която е работила в Института по физика към Виетнамската академия на науките – гр. Хо Ши Мин. Споразумението, което бе подписано в наличието на президента и вицепрезидента на Съюза на асоциациите за другарство, дава права на асоциацията да съставлява университета в просветителни тържища и изложби и да осведоми и популяризира възможните претенденти за образование във ВТУ по бакалавърски, магистърски и докторски стратегии.
От своя страна университетът се задължава да подкрепя културната и публичната активност на асоциацията за по-нататъшното развиване и задълбочаване на връзките сред двете страни. Споразумението сред университета и асоциацията е първото по рода си за асоциацията.

Беше извършена и среща с ректора и други виновни лица на Университета за обществени науки и хуманитаристика в Хо Ши Мин, който също е асоцииран към втория народен университет на Виетнам със седалище Хо Ши Мин (бивш Сайгон). Декан на факултета по социология там е доцент доктор Соан, която е учила в СУ „ Св. Климент Охридски “. Разговорите по отношение на опциите за продан на студенти и преподаватели по програмата Еразъм+ и въз основа на двустранни съглашения бяха извънредно ползотворни.

Извън формалните срещи и диалози на делегацията беше препоръчана богата културна стратегия с посещаване на гр. Са Па, Северен Виетнам, един от най-бързо разрастващите се туристически обекти във Виетнам, и нанагорнище на най-високия връх в Югоизточна Азия Фансипан (3143 м). Делегацията от остарялата столица гледала зрелище на Кукления спектакъл на вода в Ханой, едно неповторимо изкуство, намиращо се под егидата на ЮНЕСКО, посещаване на най-стария университет на Виетнам, датиращ от 11. век, през днешния ден Музей на литературата и средище за респект и почитание към културните виетнамски обичаи, посещаване на южния приморски град Вунг Тау, прочут със своите безкрайни плажове и хотели, посещаване на някогашния президентски замък в Хо Ши Мин и други

„Виетнам през днешния ден се развива бурно в икономическо и туристическо отношение, строят се автомагистрали, небостъргачи, банки, инфраструктура. Населението му непрекъснато пораства и скоро ще доближи 100 милиона. Виетнамците са жадни за познания, за обучение и просвета, извънредно отворени за всичко ново в света на науката и технологиите. Най-развитите страни на света и мощни корпорации имат свои представителства и бизнес на територията на Виетнам“, описват участниците в пътуването.
Посещението на делегацията на Великотърновския университет ще способства за възкръсване на връзките и очакванията, че българско-виетнамското другарство може да бъде издигнато на ново, по-високо ниво.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР