5 часа сутринта е. 5.00, а то вече се е

...
5 часа сутринта е. 5.00, а то вече се е
Коментари Харесай

Как да отучим малкото да става много рано

5 часа сутринта е. 5.00, а то към този момент се е изправило със засилка в легълцето и ви гледа хитро, докато вие не можете да отворите очи. Как да измененията обстановката по този начин, че да не посрещате изгрева всяка заран? Да се гледа изгрева е доста красиво и потребно, обаче в случай че си си лежащ в среднощ или по-късно, може да бъде същинско изтезание.

През пролетта, за разлика от зимата, когато всички обичат да си поспиват повече, доста хора, изключително най-малките се будят по-рано,. Ето кои са най-честите аргументи за ранното ставане при децата:

Рано се съмва. С настъпването на пролетта светлината озарява небето по-рано и лъчите неизбежно будят дребните деца.

Режимът е размесен. Прекалено късното или прекомерно ранно приспиване, късият или пък доста дълъг дневен сън могат да объркат нещата и хлапето да се разсъни доста по-рано от плануваното.

Дискомфортни обстановки – протеклият памперс, сухият въздух в спалнята или гладът могат да саботират поспиването.

Скок в развиването. Детето интензивно пълзи, прохожда и добиа нови привички и умения, които може да повлияят на съня му.

Болест или продупчване на зъбите – тук нещата са явни: неприятните чувства, свързани с болежка, пречат на спокойния сън.

Колко е рано  

Всяко пробуждане преди 5.00 сутринта се счита за нощно спиране на съня, а не за обикновено начало на деня. Между 5.00 и 6.00 ч. е така наречен „ сива зона “, която за множеството деца също е нощ, само че някои ранни пиленца стават точно в този интервал.

От 6.00 до 7.00 часа заран е безусловно обикновено време за детското пробуждане (колкото и да са разочаровани някои родители). Но е доста значимо да се обръща внимание на настроението на детето: Ако то е бодро, радостно и желае да закусва с готовност, значи се е наспало добре и събуждането е обикновено. Ако обаче детето е сънено, неенергично и капризно, очевидно е станало прекомерно рано. И ако му се доспи час-два, откакто е станало, най-разумно е пак да си легне, тъй като най-вероятно не си е доспало през нощта.

План за деяние

Осигурете мрачевина. Спусната щора в стаята на дребното, или компактно перде са задоволителни.

Осигурете цялостен комфорт. Сменете памперса, поставете овлажнител в спалнята, убедете се, че на дребното му е комфортно в легълцето.

Прецизирайте дневния сън. Сверете дали часовете сън на вашето дете съответстват с нормата съгласно възрастта.

Защото и прекомерно късото и прекомерно дългото време, прекарано в сън денем, може да въздейства на ранното ставане сутринта. Ако да вземем за пример двегодишно дете се буди в 5 сутринта, а след това спи четири часа денем, очевидно режимът му би трябвало да се промени.

Продължава на страницата на

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР