496 547 лв. са заложени в проектобюджета за обезпечаване на

...
496 547 лв. са заложени в проектобюджета за обезпечаване на
Коментари Харесай

Близо 500 000 лв. е проектобюджетът за развитие на туризма в Мездра за 2018 г.

496 547 лева са заложени в проектобюджета за застраховане на годишната стратегия за развиване на туризма в община Мездра за 2018 година, която беше призната на съвещание на консултативния съвет по въпросите на туризма при кмета наобщината. Основната част от средствата ще са от финансиране по оперативни стратегии – 465 643,50 лева Ще бъдат вложени и 1 500 лева от туристическия налог и 29 403 лева от общинския бюджет.
Множество разнородни мероприятия са написани в документа. Един от най-важните планове в областта на туризма, който се чака да бъде осъществен през годината е план с работно име: „ Welcome to the middle ages” (Добре пристигнали в Средновековието) по трета покана на стратегия „ Interreg V-A Romania-Bulgaria “, мярка 2.1 с сътрудник гр. Добрословени, Румъния. Той планува провеждането на два тридневни средновековни фестивала в АК “Калето “ и в Румъния.
„ Приключенски многобой – Калето, Мездра` 2018 “ е новаторското събитие от приключенско-екстремен темперамент за деца, юноши и възрастни, което ще се осъществя на 30.06.2018г. и 01.07.2018г. и ще съвпадне с петия рождения ден на АК “Калето “. Състезанието ще включва голям брой спортни провокации. В зоната на крепостните стени от към брега на р. Искър и брега към нея ще се проведат рискови провокации. Приключенските провокации ще включват зоните от северната стена на крепостта- разтрошаване с античен таран, хвърляне на копие /стрелба с лък/, мятане на камъни по цел. Ще има и провокации за ловкост-сглобяване на антична част от бивак по чертежи, провокации за решение на логичен задания /откриване на антични знаци от историята на крепостта и дешифриране на текст/, както и включване на виртуална действителност.
„ Приключенски многобой – Калето, Мездра` 2018 “ цели постигане на необятен кръг целеви групи и разпространение на крепостта „ Калето “ и туризма в района в страната и чужбина. Това ще се реализира посредством предаване с камери в действително време в интернет на основни /атрактивни зони от екстремно-приключенската част. Политиката на Общината за развиването на туризма е създадена въз основата на Закона за туризма, в който са дефинирани мероприятията, които следва да се изпълнят съгласно Националната тактика за развиване на туризма и тяхното действие в сходство с постъпленията от туристически налог.
Основните цели на програмата за 2018г. са: повишение привлекателността на община Мездра и превръщането й в забавна туристическа дестинация в България и привлекателен център за туристите от цялостен свят; сливане на съществуващите атракции и артикули в един сложен туристически артикул и повишение броя на проведените групи и самостоятелни туристи в общината, както и увеличение на престоя им.
Повишаване привлекателността на общия туристически артикул на община Мездра ще се реализира посредством благоустрояване на инфраструктурата, обслужваща туризма, посредством развиване на туристическите атракции, запазване, възстановяване положението и експониране на културно-историческото завещание. Тази цел ще се осъществя на база създаване и поддържане на добре функциониращо съдействие сред община Мездра като водеща институция и всички локални фактори, които образуват туристическия артикул на общината.
Приоритетните действия в годишната стратегия за развиване на туризма в община Мездра за 2018 година са: създаване и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма на територията на Общината; създаване и действие на туристически информативен център и организация на осведомителното обслужване на туристите; създаване и поддържане на туристически обекти, които са общинска благосъстоятелност или за които правото за прилагане и ръководство е предоставено на общината; образуване на събития и мероприятия с локално и национално значение, които способстват за развиването на туризма.
Програмата за развиване на туризма в община Мездра за 2018 година е отворен и еластичен документ, предстоящ на смяна, допълнение и рационализиране, в отговор на зародили нови потребности и в сходство с изменящите се условия, нормативна база и икономическа среда.
Програмата за развиване на туризма в община Мездра за 2018 година ще бъде гласувана на постоянно съвещание на общинския съвет в края на март.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР