49-ото НС успя да си избере председател. Шеф на парламента

...
49-ото НС успя да си избере председател. Шеф на парламента
Коментари Харесай

Политолози: В НС кипи безсмислен труд, невъзможен е кабинет между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

49-ото Народно събрание съумя да си избере ръководител. Шеф на Народното събрание стана Росен Желязков, който беше подсилен от ГЕРБ-, ПП-ДБ и Има Такъв Народ. 

Трудно е да се каже дали ще бъде образуван кабинет, само че е ясно, че има развиване предвид на консултациите, които текат цяла седмица сред най-големи политически сили. Търси се комфортна формула, която да бъде поднесена на гласоподавателите на политическите партии, тъй че да не претърпят съществени електорални вреди. Това заяви политологът доцент Милен Любенов в ефира на " Денят ON AIR ".

По думите на политолога Любомир Стефанов ПП-ДБ няма да поддържат държавното управление на ГЕРБ-, нито ще вземат участие в такова.

" Прогресът в връзките им би трябвало създаде няколко неща - работещ парламент и напредване на законодателна смяна. Самото битие на  " " е противовес на ", счита той. 

Според политолога Георги Киряков президентът Румен Радев ясно е посочил, че този път няма да бави раздаването на мандатите и е допустимо ГЕРБ- да получи първия още в понеделник. 

" Това слага сериозна задача през оформящото се болшинство бързо да води договаряния и да даде сигнал на гласоподавателите си дали ще желае постоянен кабинет, или не ", установи той. 

Доц. Любенов в на мнение, че  " в концепцията за ротационно председателство няма политическа логичност ".

" Вариантите за сформиране на държавно управление са - кабинет на малцинството с падащ кворум при гласоподаване в пленарна залата, с втория мандат на ПП-ДБ и с поддръжката на или подобен на " хартиената коалиция ", разясни гостът. 

Той изрази мнението си, че не може да има устойчиво държавно управление сред ПП-ДБ и ГЕРБ-. 

" Стратегията на ГЕРБ- ще бъде ръководството да се развие по този начин, че да провокира предварителни парламентарни избори в комфортен миг ", предвижда политологът.

Стефанов добави, че в парламента " кипи неправилен труд и групова безнаказаност "

" Ако ПП-ДБ измислят по какъв начин да дадат опция на да се изчистят - прелестно. Ако ли не, тогава би трябвало да си поделят виновността ", сподели той.

Пред Bulgaria ON AIR тримата разясниха и разногласието по отношение на това кой следва на внесе Бюджет 2023.

" Ако президентът забърза връчването на мандатите, тогава може да се изпадне в една сериозна обстановка във връзка с бюджета ", посочи доцент Любенов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР