49-ото Народно събрание ще стане жертва на първия мандат. Това

...
49-ото Народно събрание ще стане жертва на първия мандат. Това
Коментари Харесай

Атанас Радев: Николай Денков не е с авторитета на Мария Габриел

49-ото Народно заседание ще стане жертва на първия мандат. Това сподели политологът Атанас Радев в предаването Newsroom на Радио " Фокус " преди връчването на първия мандат в понеделник от президента на претендента за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

" В момента никой не разяснява втория мандат. Всички са вперили взор в първия. 49-ото Народно събрание ще стане жертва на него. Животът на Народното събрание ще се дефинира от това дали ще се осъществя първият мандат, или не. ГЕРБ вадят своя еврокомисар, а Политическа партия слагат Николай Денков, който не с престижа на Мария Габриел. Тя въпреки всичко е разпознаваемо лице, което се употребява с престижа пред европейските институции. Тя дава отговор на проблемите, които би трябвало да се разрешат сега във връзка с Шенген, ПВУ и влизането в еврозоната ", безапелационен той.

Радев е безапелационен, че кандидатурата на Габриел е забавна и колоритна, само че съгласно него това не значи, че ще бъде подкрепена поради престижа си. Той счита, че възможна поддръжка за нейно държавно управление може да пристигна само след консенсус сред водачите.

" Парламентарно показаните партии в лицето на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи желаят лидерска среща. Това е и разумно, тъй като кабинетът, отпред с Мария Габриел, има потребност от парламентарна поддръжка. Преговорите би трябвало да бъдат ръководени от водачите, колкото и да се пробват да изнесат Мария Габриел на напред във времето. Лидерите са тези, които носят политическата отговорност. Мария Габриел носи отговорност в границите на европейските институции, тъй като на нея тогава и е било гласувано доверие ", сподели Радев.

Той е безапелационен, че Политическа партия се изолират от останалите партии, което съгласно него е рисково за самите тях, защото по този начин лимитират опциите за поддръжка, в случай че им бъде връчен вторият мандат.

" ГЕРБ през последните години е с извънредно натоварено минало и идея за развиване. Това обаче не значи, че " Продължаваме промяната " са в по-добра позиция. Политическа партия оповестиха своите министри без никой да ги е питал, без да има стартирана процедура. Те си оповестиха своите министри, които са директно партийно обвързани. Не се търси компромис и консенсус, а те самите няма с кого да си приказват. Това капсулиране е заплахата за тях ", изясни политологът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР