Управляващият директор на Международния валутен фонд(МВФ) Кристалина Георгиева омаловажи перспективата

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд(МВФ) Кристалина Георгиева омаловажи перспективата
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева предупреди за риск за нововъзникващите пазари от високите лихви в САЩ


Управляващият шеф на Международния валутен фонд(МВФ) Кристалина Георгиева омаловажи вероятността за отрицателно влияние от разминаването на паричната политика сред Европа и Съединени американски щати, само че сподели, че проблемите може да са по-остри в нововъзникващите пазари, заяви

Референтните лихви на множеството напреднали стопански системи скочиха през последните години, защото централните банки се стремяха да укротят инфлацията след пандемията от Covid-19. Тези банки в този момент се стремят да понижат лихвените проценти, до момента в който стопанските системи се охлаждат, макар че сигналите в Съединени американски щати допускат, че съкращенията може да са след няколко месеца.

Средата с високи лихвени проценти в Съединени американски щати обичайно е неприятна вест за нововъзникващите пазари, защото прави техните задължения - постоянно оценени в щатски долари - по-скъпи. Това може също по този начин да провокира приключване на капитал, защото вложителите избират по-добра възвръщаемост в Съединени американски щати и може да аргументи доста по-строги финансови условия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР