49 медала са спечелили българските щангисти през 2023 г. от

...
49 медала са спечелили българските щангисти през 2023 г. от
Коментари Харесай

Щангите се похвалиха с 49 медала и 3 квоти за Париж 2024

49 медала са спечелили българските щангисти през 2023 година от международни и европейски шампионати, както и от квалификации за Олимпиадата в Париж 2024. По този индикатор спортът се подрежда в топ 3 след най-успешните в България.
От огромни шампионати тежкоатлетите ни заслужиха 13 медала. Ангел Русев (55 кг) и Карлос Насар (89) победиха на Европейското в Ереван, а Божидар Андреев (81) и Христо Христов (109) завоюваха сребърни медали надлежно в изтласкването и изхвърлянето на Мондиала в Рияд.
" Годината бе тежка. Започнахме с доста вътрешни промени във федерацията, само че в последна сметка състезателите не се демотивираха, а в противен случай. Медалите са налице с помощта на тях и всички гарнитури в националния тим ", съобщи основният треньор на националните тимове Иван Иванов.
" Благодаря на сътрудниците, които не ме оставиха в сложните моменти и финансовите усложнения. Успяхме да запазим задачите, сложени за годината. Приключваме с добър баланс и се надявам следващата година на Европейското в София (12-20 февруари) да имаме още наградени състезатели.
Не е имало от много години огромен шампионат в България по ред аргументи. Сега имаме съревнование от този сан и организацията тече на високо равнище. Тя е предоставена напълно на президента на федерацията Ариф Маджид, който ангажира много експерти, освен от България. Заявки на този стадий има от 400 състезатели.
Карлос не взе участие на Световното поради контузия. Времето ни за подготовка бе лимитирано. Нещата във федерацията се възстановиха през август. Отидохме на лагер в Рияд, само че времето не ни стигна, с цел да се подготвим по най-хубавия метод. Надявам се, когато ситуацията се възстановява, състезателите да стартират по-рано подготовката. Надявам се в Лос Анджелис 2028 най-малко един от младежите да съставлява България. Имаме и 10 млади девойки. Те упражняват настрана от мъжете. В момента има лагер за дами, които са с трима треньори. Целта е да имаме цялостен тим при дамите на Европейското ", добави Иванов, олимпийски първенец от Барселона 1992.
Най-близо до класиране за Париж 2024 са Иван Димов (61 кг), Божидар Андреев (73) и Карлос Насар (89).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР