47% от избирателите искат нов кмет в своето населено място.

...
47% от избирателите искат нов кмет в своето населено място.
Коментари Харесай

Над 47% сменят местната власт на всяка цена

47% от гласоподавателите желаят нов кмет в своето обитаемо място. 41% пък са на мнение, че в тяхната община би трябвало да продължи да ръководи актуалният кмет. Това демонстрира данни от последното тримесечно изследване за публичните настройки преди локалните избори на " Алфа Рисърч ".

По-критични са настройките в огромните градове, по-умерени - в междинните общини и най-благоприятни за актуалните кметове - в дребните обитаеми места.

Проучването демонстрира, че п ри локални избори няма същата логичност и обсег на протестния избор, както при националните. 37% от интервюираните са подготвени да се обединят зад която и да е кандидатура, " против " настоящия кмет в името на смяната. 62% обаче са на мнение, че биха дали своят вот според от персоналните качества на претендентите и политическите си желания, а не на правилото " срещу ".

Около 10 на 100 от гласоподавателите са подготвени да гласоподават за такива листи или кандидат-кметове, като тук-там делът им доближава до 15%.

В средата на третия управнически мандат на ГЕРБ н араства чувството за амортизиране на властта. 48% от гласоподавателите са на мнение, че е време различен да поеме ръководството, против 33% , които не престават да са уверени, че няма по-подготвена партия от ГЕРБ.

Отговорът на въпроса " коя е алтернативата на ГЕРБ " демонстрира мощно фрагментирани желания - към Българска социалистическа партия - 17%, към партия на Слави Трифонов - 12%, Демократична България - 4.9%, Обединени патриоти - 3.8%, към друга политическа мощ - 8.9%.

В началото на септември ГЕРБ (21.5%) резервира електоралното си преимущество в народен проект пред Българска социалистическа партия (18.7%). В актуалното изследване " Алфа Рисърч " мери и капацитета на към този момент декларираната от Слави Трифонов партия - " Няма такава страна ". Тя започва с поддръжка от 8.3%, отнемайки симпатизанти от Българска социалистическа партия, националистическите обединения и Воля, без основна ерозия за ГЕРБ.

Подкрепата за Движение за права и свободи е в границите на обичайните 8.6%. С разпада на Обединените патриоти, преобладаваща част от националистическия избор остава зад ВМРО-НФСБ (4.8%), а досегашният им сътрудник Атака влиза в политическия сезон с поддръжка от 1.9%.

След пробива на европейските избори и излъчването на евродепутат, Демократична България стабилизира общите си позиции (4.1%).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР