46% от компаниите планират да разширят екипите си до края

...
46% от компаниите планират да разширят екипите си до края
Коментари Харесай

Над 40% от работодателите у нас планират увеличение на служителите до края на този септември

46% от фирмите възнамеряват да разширят екипите си до края на септември, 6% предвиждат понижение на работната мощ, а 33% ще запазят числеността на личния състав. Това се споделя в прогнозното проучване за проектите на работодателите, направено от Българската конфедерация по заетостта, извършено измежду 1074 компании от пет района и дванадесет индустриални бранша.

Нетният коефициент на заетостта, който се получава от разликата сред работодателите, които възнамеряват да понижат работната мощ, и тези, които предвиждат да я усилят, е +40% — растеж от 23% по отношение на интервала октомври 2021 г.-март 2022 година.

Най-активно ще е търсенето на нови чиновници в София, като 78% от интервюираните работодатели възнамеряват нарастване на личния състав. Коефициентът на заетостта в Пловдив понижава с 10% и 8% от фирмите предвиждат растеж на работната мощ. В районите на Бургас и Варна проектите за наемане също са позитивни с коефициент на заетостта от надлежно +5% и +6%, до момента в който районът на Русе отбелязва усъвършенстване от седем процентни пункта, достигайки коефициент на заетостта от +3% за интервала април-септември 2022 година

" Въпреки обнадеждаващите проекти на работодателите в цялата страна за нарастване на личния състав няма бранш, който да не се задъхва от дефицита на подобаващи фрагменти, а това събитие не е от през вчерашния ден. Пазарът на труда в никакъв случай преди не е бил толкоз яростно конкурентен, тъй като качествените чиновници не търсят единствено съответно възнаграждение, смислени спомагателни придобивки и гъвкави работни модели, само че и постоянна фирмена просвета, която върви ръка за ръка с целите както на наетите, по този начин и на цялото общество, " сподели Надя Василева, ръководител на конфедерацията.

42% от работодателите дават отговор, че войната ще се отрази негативно на бизнеса, за 19% тя ще има позитивно влияние, а 39% не считат, че ще рефлектира върху бизнеса им по какъвто и да било метод.

" Имаме незабавна потребност от над 200 000 експерти за всички браншове без изключение и доста работодатели се надяват да намерят решение на кадровите си проблеми в емигрантите от Украйна, които биха могли да заемат част от свободните работни места. Предвид всички ограничения, които държавното управление взе досега в поддръжка на бежанците, би било потребно да се показа настояща информация за броя на действително назначените на работа украински жители през последния месец, с цел да може работодателите да преценяват дали те са част от решението на казуса с големия дефицит на фрагменти. "

Най- оптимистични проекти за наемане на нови чиновници за идващите шест месеца имат работодателите от секторите " Информационни технологии ", " Производство " и " Аутсорсинг " (съответно +49%, +34% и +31%), следвани от " Публичния и обществен " бранш и " Финанси, обезпечаване, недвижими парцели и бизнес услуги " (+7%) и " Търговия на едро и дребно " и " Транспорт, хранилища и връзки " (+5%). Секторите " Добивна индустрия ", " Хотелиерство и ресторантьорство " и " Селско, горско и рибно стопанство ", чиито резултати бяха негативни за миналото шестмесечие, също ще предложат благоприятни условия за работа с коефициент на заетостта от надлежно +2%, +4% и +2%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР