412 студенти се явиха на предварителните изпити по биология и

...
412 студенти се явиха на предварителните изпити по биология и
Коментари Харесай

Вълна от кандидат-студенти за специалност „Медицина”

412 студенти се явиха на предварителните изпити по биология и химия за компетентност „ Медицина ” в бургаски държавен Университет „ Проф. доктор Асен Златаров ”, която е една от най-желаните. От тях отлична оценка са получили 16%, доста добра – 21%, а добра – 22%. Шанс да се приготвят за бъдещи лекари ще получат най-хубавите.

„ Има огромна възможност да създадем още едни предварителни изпити, защото сега по компетентност „ Медицина ” образоваме 20 бройки държавна поръчка, само че мощно се надяваме да ни бъдат отпуснати още толкоз. Ако това се случи, ще създадем втори предварителни изпити в края на май или началото на юни, другояче постоянните, както всички знаят, са през юли ”, сподели ректорът проф. доктор Христо Бозов, дм. За класирането от предварителните и постоянните изпити се взема по-добрата оценка на кандидат-студента.

Университетът развива интензивно специалността и към този момент образова и задгранични студенти.

„ Благодарение на това тази година разширихме потенциала на компетентност „ Медицина ”, като се акредитирахмеза образование на 420 студенти. За сведение предходната година бяха 300, а преди 5 години започнахме с 240 ”, добави проф. Бозов.

Голям интерес има и към направление „ Здравни грижи ”. Затова висшето образователно заведение за първи път организира и предварителни изпити за специалностите: „ Медицинска сестра ”, „ Акушерка ” и „ Лекарски помощник ”. На тях се явиха 110 кандидат-студенти, което е повече от на постоянните изпити предходната година.

Университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” е най-големият държавен университет в Югоизточна България. Той реализира банкет на студенти по 143 специалности в 18 професионални посоки. Неговите ученици намират реализация във всички сфери на публичния и стопанския живот. За да показват цялостните му благоприятни условия, ректорът проф. Христо Бозов и зам.-ректорът по образователната активност проф. Севдалина Турманова организираха серия от срещи с кметове и шефове на учебни заведения в общините от област Бургас.

„ Като резултат на това следва да подпишем меморандум за съдействие сред университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” и общини от Бургаска област, които желаят да се включат. В него ще фиксираме метода и задачите на съдействието ни, тъй че студентите от региона, получавайки качествено обучение в нашия университет, да бъдат насърчени да остават и да работят в съответните общини ”, съобщи проф. Бозов. През цялата година представители на университета се срещаха и с възпитаници от горните класове в учебни заведения в град Бургас, на които им представяха специалностите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР