41-годишна жена е диагностицирана с рак на гърдата във втори

...
41-годишна жена е диагностицирана с рак на гърдата във втори
Коментари Харесай

Наука и опит срещу рака на гърдата: Институт по сенология Acibadem


41-годишна жена е диагностицирана с рак на гърдата във втори етап, до момента в който е в 33-та гестационна седмица от бременността. След подробна оценка на майката и плода, мултидисциплинарен съвет изготвя проект за лекуване и стартира особено създаден режим за химиотерапия преди раждането. Три седмици по-късно дамата ражда крепко бебе, а три месеца по-късно туморът е изцяло отстранен с интервенция, запазваща гърдата. Днес пациентката е щастлива майка на две деца, без диря от рака.

Но по какъв начин е допустимо дамата да бъде излекувана, без да се навреди на бебето?

Постигането на удобни резултати както за майката, по този начин и за детето, е допустимо в някои клиники по света: онкологични центрове, натрупали богат опит, които ползват мултидисциплинарен метод, с цел да реализиран оптимално дейно лекуване, като в същото време лимитират риска за плода. „ Мултидисциплинарният метод значи взимане на взаимни решения за това кои диагностични и лечебни способи са подобаващи за съответния пациент “, споделя проф. Джихан Урас, хирург прочут с триумфите си в лекуването на рак на гърдата в Турция, чийто екип е възнамерявал и осъществил лекуването. След повече от 30 години опит измежду първите, които ползват новите техники в хирургичното лекуване, проф. Джихан Урас оглави Изследователския институт по сенология, основан да организира научни проучвания в региона на сенологията - науката за гърдата.

Защо науката е от голяма важност при рак на гърдата ?

Ракът на гърдата не е едно само заболяване. Това са група от болести, които засягат живота на 2.1 милиона дами по света всяка година. Точно както двама души не могат да бъдат идентични, по този начин и два тумора в никакъв случай не са изцяло идентични. Общото сред тях е, че стартират с необикновен и неконтролируем напредък на кафези. Ракът на гърдата обаче може да възникне в разнообразни елементи от гърдата: от каналите, по които кърмата стига до зърното или от жлезите, които създават мляко, или от други тъкани в гърдата. Освен това, туморите на гърдата се разграничават по своята степен, етап и хормонален статус, като всяка от тези характерности се отразява на развиването и прогнозата на заболяването. Затова лекуването на рака на гърдата става все по-персонализирано. Научните проучвания имат за цел да допринесат за по-доброто схващане на рака на гърдата и повишение на преживяемостта.

А по какъв начин напредъкът в медицината визира пациентите? 41-годишната бременна жена, диагностицирана с заболяването, да вземем за пример, се възползва от нов метод в лекуването, който залага на химиотерапия преди хирургичната интервенция. „ Ние заобикаляме да започваме лекуването с интервенция при тумори от втори етап нагоре, който назоваваме локално напреднал рак на гърдата “, твърди проф. Джихан Урас. В такива случаи се вземат и се проучват проби от тумора, а лекуването се дефинира според от биологичната конструкция на раковите кафези. Проф. Урас изяснява: „ Едно от преимуществата на това да стартираме с лекарствено лекуване, което значи химиотерапия, е опцията естеството на хирургичната процедура да се промени към по-добро. Например, интервенцията при пациентка с локално напреднал рак на гърдата, който е обхванал аксиларната област, постанова да премахнем всички лимфни възли. Химиотерапията обаче може да унищожи раковите кафези в тази област и да върне лимфните възли в положението им от по-ранен стадий на заболяването. Това ни разрешава да опитаме оперативна интервенция, каквато бихме приложили в по-ранен етап – с премахване единствено на най-близкия стражеви лимфен възел за патологично проучване. Ако се окаже, че в тестът няма ракови кафези, не се постанова да премахнем останалите лимфни възли. Това изцяло отстрани риска от развиване на лимфедем на по-късен стадий от живота на пациентката. Това е една от най-значимите нововъведения през последните 3-4 години “.



От радикална мастектомия към съхраняваща гърдата интервенция

Ракът на гърдата визира същността на дамата може би повече от всяка друга болест – отразява се на тялото и страстите ѝ. „ Нашият първи избор постоянно е интервенция съхраняваща гърдата “, споделя проф. Джихан Урас. При органосъхраняваща интервенция туморната тъкан се изрязва, дружно с 1-2 см здрава тъкан към нея. Хирургът изяснява: „ Предпочитаме да запазим гърдата, като премахнем единствено засегнатата от тумора тъкан и по-късно я възстановим с онкопластични техники. Това е способ, който комбинира опциите на онкологичната и пластичната хирургия, като обезпечава приемлив козметичен резултат за пациента “.

В някои случаи няма по какъв начин да се избегне отстраняването на цялата гръдна тъкан. Това не са наложително единствено случаи на напреднал рак на гърдата. Пълно унищожаване се постанова, да вземем за пример, когато се откриват повече на брой тумори на разнообразни места в гърдата, даже в случай че ракът не се е популяризирал отвън нея. „ Можем да използван два метода за премахване на цялата гърда, като резервираме зърното и ареолата “, показва проф. Джихан Урас. Операцията може да се извърши с стандартни или ендоскопски техники. Последното развиване в тази област е потреблението на роботизираната система Da Vinci при мастектомия, което не постанова никакви сечения по повърхността на гърдата. Проф. Урас изяснява: „ Можем да отстраним цялата тъкан на гърдата посредством дребен прорез под мишницата. След това пластичният хирург слага протеза през същия прорез. Това ни разрешава да реализираме доста по-добри козметични резултати, тъй като разрезът под мишницата може елементарно да се прикрие “.

В 21-и век, интервенцията при рак на гърдата допуска постигането на високи медицински и естетични резултати по едно и също време. „ За нас е допустимо да реконструираме неотложно гърдата в случаите, когато се постанова цялостното ѝ премахване. Предпочитаме да го вършим при всички случаи, когато е допустимо – вместо да отлагаме реконструкцията на гърдата, избираме да създадем и възобновяване ѝ в една и съща хирургична интервенция “, споделя проф. Джихан Урас. И добавя, че за задачата може да се употребява както протеза, по този начин и лична тъкан от тялото на пациентката.

Еволюцията на лъчетерапията до еднократна доза

Радиационното лекуване, което се употребява за заличаване на ракови кафези, претърпя доста развиване пред последните години. Едно от последните постижения е опцията за използване на еднократна доза по време на интервенция (IORT), непосредствено в туморното ложе. Това се случва благодарение на особено роботизирано устройство, което се концентрира директно върху задачата, като разрешава облъчване единствено на прицелната тъкан на гърдата, предпазвайки останалата част от тялото и органите от резултата на лъчетерапията. Обикновено се употребява при пациенти на възраст над 50 години, с тумори с биологична конструкция, която не изисква химиотерапия. Този способ, именуван интраоперативна лъчетерапия, се употребява и с друга цел, показва проф. Джихан Урас: „ Стандартната лъчетерапия при пациентки, минали щадяща гърдата интервенция, включва облъчване на цялата гърда с високи дози в 8 сесии. Интраоперативната лъчетерапия лимитира 8-те сесии до едно само облъчване по време на самата интервенция. Това разрешава еднократно приложение, като в същото време се пази останалата част от тялото и се отстрани нуждата от 8-кратно облъчване на пациентката с високи дози. Това ни дава опция да приключим дълготрайно лекуване за доста по-кратко време. "

Как Институтът по сенология Acibadem основава по-добри благоприятни условия за пациентите ?

“Изследователският институт по сенология Acibadem не е просто клиника за диагностика и лекуване на рак на гърдата. Всъщност, това е теоретичен център “, споделя проф. Джихан Урас и прибавя: „ Целта на този център е да открива новости в диагностиката и лекуването на рака на гърдата. Провеждат се изследвания в региона на хирургията, здравната онкология и радиационната онкология, тъй че да можем да назначим уместно лекуване за нашите пациенти в следствие от тези изследвания. Този метод основава доста бъдещи благоприятни условия за нашите пациенти “.

Нарастващото многообразие от медицински благоприятни условия постанова интегриран метод, с екип от разнообразни медицински експерти, които да вземат поради характерните потребности на всеки пациент. В Изследователския институт по сенология Acibadem, мултидисциплинарният метод се ползва при всички пациенти, с присъединяване на експерти по обща хирургия, здравна онкология, радиационна онкология, естетична и пластична хирургия, радиология, патология и генетика, профилирани съответно в лекуването на рак на гърдата. Всички те имат стабилен опит в своите медицински дисциплини. Само през последните 5 години, близо 3000 пациенти от повече от 20 страни са получили лекуване на рак на гърдата в Acibadem. „ Разполагаме с най-съвременното съоръжение, което е налично в стеснен брой центрове по света “, прибавя проф. Урас. Изследователският институт по сенология Acibadem е първият по рода си в Турция и един от дребното профилирани проучвателен центрове в света, които се чака да допринесат за по-добри благоприятни условия за пациентите с рак на гърдата през идващите години.

За спомагателна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228





 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР