400-годишният мескит, който расте в пустинята на около 2 километра

...
400-годишният мескит, който расте в пустинята на около 2 километра
Коментари Харесай

Мескит - дървото на живота

400-годишният мескит, който пораства в пустинята на към 2 километра от Джебел Дукхан, най-високата точка на Бахрейн, е Дървото на живота или Саярат ал-Хаяах. То се извисява в средата на безлюдната бахрейнска пустиня, на голямо разстояние от други дървета.

Името на дървото не е обещано инцидентно. Мястото, на което пораства, на процедура няма вода. Пустошта е безлюдна, а дървото оцелява повече от четири века там. Това го трансформира в една от международните мистерии. За това по какъв начин и за какво оцелява мескитът, фолклорът е основал редица митове.

Религиозните хора имат вяра, че преди хиляди години навръх това място се е намирала райската градина, т.е. мястото, на което се е зародил животът. А Дървото на живота е точно това, което Бог самичък е посадил в центъра на Едем. Мескитът давал плод 12 пъти в годината и дарявало с безконечен живот. От там точно идва и неговото название.

Дървото на живота се радва на хиляди гости от всички страни на Близкият Изток и целия свят. Те се стичат на тук, с цел да видят чудото на природата. Поглеждайки дървото от далечно разстояние, то седи като зелена капка, капнала върху голямата жълтеникаво-кафява пустиня.

 Мескит

От типа мескит се добива каучук. Той съставлява постоянно зелен и дребен на растеж тип дърво. Обикновената му дълготрайност на живота му е малко над 200 години. Обикновено се среща в извънредно сухи региони, в които има способността естествено да наторява почвата.

Плодовете на този мескит се употребяват още за изработката на лепило, свещи и багрила.

Освен че е естествен феномен, Дървото на живота е потребно и лековито. Шушулките и семената от него от дълго време се употребяват като източник на храна от локалните популации. Те по традиция ги смилат на прахуляк, при което се получава мескитово брашно.

В следствие той бива употребен като брашно, подсладител или като съществена съставна част за приготвянето на сладки питиета и ферментирал алкохол.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР