40 600 висшисти ще работят на позиции, изискващи по-нисък ценз.

...
40 600 висшисти ще работят на позиции, изискващи по-нисък ценз.
Коментари Харесай

Черна прогноза: 40 000 висшисти ще се изхранват като сервить...

40 600 висшисти ще работят на позиции, изискващи по-нисък ценз. Това ще се случи след 9 години, планува Стратегията по заетостта за 2021-2030 година, която е оповестена за публично разискване.

Причината е, че през идващите години ще се ускорява нуждаят от служащи със приблизително обучение, в това число и за приключилите професионални гимназии. В същото време на пазара на труда ще има остатък от фрагменти с висше.

Дефицитът на работни места за среднисти, за които няма да има фрагменти, ще бъде 110 700. Това значи, че освен българите с висше обучение ще заемат позиции, изискващи по-ниско обучение, само че и тези с главно и по-ниско обучение ще заемат работни места, изискващи по-високо обучение.

При висшистите главно фрагменти ще се търсят в образованието. До 9 години се чака да бъдат назначени 33 200 педагози. С 18 300 ще се усилят и работещите в хуманното опазване на здравето и медико-социалните грижи. Ръст ще има и при трудещите се в държавното ръководство – с 13 500.

Най-сериозен ще бъде дефицитът на фрагменти със приблизително обучение в хотелиерството и ресторантьорството, поради по-ниските заплати. Най-ниските заплащане на личния състав със приблизително обучение се следят в областите Видин, Хасково и Благоевград. Там заплатата възлиза на 76 на 100 от междинната на приключилите 12 клас за страната.

При висшистите минимум заплащат в областите Перник, Видин, Силистра и Търговище, където заплата, представляваща 60% от междинната заплата на заетите с висше обучение в страната.

Основната цел, която е залегнала в тактиката, е 78 на 100 от хората сред 20 и 64 години да имат работа през 2030 година За съпоставяне през 2019г. коефициентът на претовареност е бил 75%. За да се реализира задачата ще се разработят профили за цифрови пълномощия по основни длъжности. Освен това ще се обезпечават благоприятни условия за професионално образование по търсени специалности и специалности. Предвидени са и часове за базови умения по български език, математика, технологии и естествени науки за хората с ниско обучение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР