4,5 млрд. лева публичен ресурс ще бъдат задействани през 8

...
4,5 млрд. лева публичен ресурс ще бъдат задействани през 8
Коментари Харесай

4,5 млрд. лв. за малкия и средния бизнес мобилизира държавата

4,5 милиарда лв. обществен запас ще бъдат задействани през 8 разнообразни финансови инструмента в подкрепа на дребния и междинен бизнес, самонаетите и хората в неплатен отпуск поради ковид. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на ексклузивен брифинг в Министерски съвет.

" Досега не теглим заем. Имаме до 10 милиарда разрешен заем, само че към момента използваме опциите, които сме си натрупали като мазнинка във Фискалния запас ", добави премиерът Борисов, който също взе участие в брифинга.

Стартирането на безлихвени заеми от Българската банка за развиване е първият инструмент . Целта е да се подмогнат засегнатите от пандемията физически лица и самоосигуряващи се. По отношение на физическите лица, лицето прекратява своя труд и излиза в неплатен отпуск. Тези лица би трябвало да имат най-малко 5 работни дни, в случай че са пуснати в неплатен отпуск през месец март. Те могат да аплайват за до 4000 лв. безлихвени заеми в 12 банки сътрудници – Уникредит Булбанк, Юробанк България АД, Банка ДСК, Първа капиталова банка, Обединена българска банка, Инвестбанк, Райфайзен банк, Общинска банка, Централна кооперативна банка, Алианц банка, Търговска банка D, Асет банк. Отпуснатите заеми ще имат гратисен интервал до 24 месеца и период за издължаване до 5 години. Кредитите ще се издължават след приключването на гратисния интервал на вноски, които ще се дефинират сред комерсиалните банки и физическото лице. Кредитополучателите не дължат никакви такси и комисионни и имат право предварително да погасят заемите без вреди за тях. Срокът на програмата за кандидатстване е разчетен до края на 2020 година.

По думите на Горанов, е допустимо на по-късен стадий в програмата да се включат още търговски банки.

Вторият инструмент е заеми за обезпечаване на ликвидност на дребни и междинни предприятия. Той е необезпечени оборотни заеми до 300 000 лева Ще бъде ръководен от Българската банка за развиване през комерсиалните банки. Очакваният портфейл заеми, който ще се получи по линия на този инструмент е 2 милиарда лева Критериите са спад на оборота за първото тримесечие на 2020 година по отношение на същия интервал на 2019 година, съществуване на вземания от клиенти, които не са получени, неизплатени суми към снабдители след 1 март, прекъснати доставки от импорт, нужни за активността на предприятието, случаи на болест или самоизолация на чиновници, общо понижение на броя на заетите лица. Срокът за кандидатстване към тази стратегия е края на 2020 година. 

Третият инструмент - през Европейския капиталов фонд с няколко банки сътрудници – ОББ, Про заем банк и Уникредит Булбанк, могат да се отпускат заеми с оптимален размер 3,6 млн. лева, предопределени за рефинансиране на отговорности, зародили не повече от 60 дни от настояването. Мярката още веднъж се управлява през комерсиалните банки и тя е за подкрепяне на дребни и приблизително огромни дружество по време на рецесията. 

Четвъртият инструмент - през Фонда на фондовете ще могат да се отпускат микрокредити до 50 000 лв.. Те са предопределени главно за подкрепяне на дребни и междинни предприятия, като там е вероятен гратисен интервал и лихвена дотация. Този инструмент към този момент работи, наличен е и може да се употребява през Първа капиталова банка и два финансовипосредника – Сис заем и Микро фонд. Гратисният интервал е до 24 месеца с лихвени равнища, доста под пазарните. Финансовото и общественото министерство работят дружно за превръщането на този инструмент в безлихвено кредитиране. Размерът на финансиране е до 50 000 лв. за капиталови и оборотни заеми под формата на дълготрайни заеми до най-много 10 години по този инструмент. 

Петият инструмент е за финансови вложения, който ще става още веднъж през Фонда на фондовете. Подкрепата е предопределена за компании с капацитет да възстановят стопанската система след рецесията, изключително в областта на информацията и дигитализацията. Става въпрос за към 400 компании, главно започващи и новаторски предприятия, които могат да се възползват от тази поддръжка под формата на дялово присъединяване. Практиката дотук демонстрира, че приблизително инвестицията в подобен вид принадлежности е към 800 000 лева. 

Фондовете за градско развиване са шестият инструмент. Те не са нов инструмент, само че по думите на финансовия министър Владислав Горанов, в интервала на рецесията са извънредно атрактивни от позиция на събитието, че под тези фондове за градско развиване могат да се финансират действия, които всекидневно не са банкериуми и мъчно могат да бъдат финансирани под нормалната банкова активност. Тук бенефициенти биха могли да бъдат общини, публично-частни партньорства и предприятия, наранени от рецесията, в това число в секторите туризъм и превоз, които са директно наранени от обстановката около ковид. 

„ Ресурсът, който ангажираме посредством тези няколко финансови инструмента, е в порядъка на милиарди и се надявам оптимално бързо да доближи до бенефициентите. До дни ще разработим спомагателни осведомителни материали под формата на клипове за тези принадлежности ”, разяснява Горанов. 
 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР