3D-принтирани модели на 10-те известни изрисувани църкви“ в Кипър, които

...
3D-принтирани модели на 10-те известни изрисувани църкви“ в Кипър, които
Коментари Харесай

Незрящи ще опознават църкви в Кипър с 3D-принтирани модели

3D-принтирани модели на 10-те известни „ изрисувани църкви “ в Кипър, които са включени в списъка на ЮНЕСКО на международното културно завещание, бяха дарени на профилирано учебно заведение и организации на хора с повредено зрение от Кипърския институт (The Cyprus Institute). Те са направени в границите на изпълняван от него интернационален план.

3D-моделираните съоръжения представят външната и вътрешната част на всяка от 10-те църкви под егидата на ЮНЕСКО. 

Те ще бъдат разположени на няколко места из целия остров и ще оказват помощ на посетителите с повредено зрение да се ориентират в средата към тях. Табели с надписи с брайловата писменост и QR кодове дават спомагателна информация.

Изработването на цифровите модели е част от проекта „ Невидимо завещание – разбор и технологии “, който се финансира от Европейския фонд за районно развиване и държавното управление на Кипър. При осъществяването му ще бъде създаден иновативен портал за визуализацияна историческите обекти с модерни технологични средства.

Дарението е част от политиката на Кипърския институт, най-големият научно-изследователски център на острова, за обществена интеграция и приобщаване на хората от уязвимите групи.

Всички 10 „ изрисувани църкви “ се намират в региона на планината Тродос в централната част на Кипър. Те са датирани от 11-ти до 17-ти век и са богато украсени със фрески, пример за византийската и поствизантийската живопис на острова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР